clock
tour
admin

˝A mi tanyánk a lovas színház˝ - Óriási siker Mórahalmon Pintér Tibor társulatának minden előadása

2019.08.08. 08:15

 Széles repertoárral turnézik hazánkban és határainkon túl a Nemzeti Lovas Színház társulata. Pintér Tibortól, a színház igazgatójától megtudjuk, már nagyon készülnek A szabadság vándorai című Demjén-musical premierjére

  – Két hét múlva játsszák Szigetváron a Szabadság vándorai előbemutatóját – a teljesség igénye nélkül. Ez mit jelent?
– Egy kisebb színpadon/küzdőtéren nem is az összes lóval és nem is az egész díszletarzenállal mutatjuk be a darabot. Ez azért lesz izgalmas, mert Demjén Rózsit is meghívtuk, és reméljük, lesz olyan egészségi állapotban, hogy el tudjon jönni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit szól hozzá, amikor látja az egészet összeállni.

– Mit érdemes tudni a darabról?

– Semmi köze nincsen Demjén Ferenc életútjához, pont emiatt is kapta azt az alcímet, hogy A ló és a színház legendája. Az ő dalai köré szőttünk egy egészen más történetet. Lovas színészekről szól, hogy hogyan alakult meg maga a lovas színház. Egy szerelmi háromszöggel fűszereztük; a szó legjobb értelmében egy nagyon izgalmas szappanopera. Az üzenete pedig: mi vagyunk a komédiások, a vándorszínészek, a szabadságnak azon vándorai, akik a felhőkről lábat lógatva falakat törünk át. A Kossuth-díjas Kerényi Miklós Gábor rendezésében szeptember 13-án Baján a Nemzeti Lovas Színház húsz lovával, nyolcvan szereplőjével fogjuk premierre vinni a darabot. Utána pedig október elejétől a Nemzeti Lovas Színház bázisán, a budapesti Kincsem parkban, az Örs vezér téren láthatják az érdeklődők.
- A ló, bár nem tud beszélni, a mozgásából, tekintetéből, légzéséből és még a hőmérsékletéből is nagyon sok minden leolvasható munka közben. Ehhez képest tudjuk a feladatokat adni neki - mondja Pintér Tibor.
 
Lóra született
– Honnan ered a lovak iránti rajongása?
– Annak ellenére, hogy egyik szülőm sem volt lovas, édesapám megszerettette velem a lovakat. Különben Veszprémben, egy panelben nőttem fel. De akkoriban még az utcán is közlekedtek lovas kocsikkal, és mindig kiálltam az erkélyünkre nézni őket, amíg végigbaktattak az ablakunk alatt. Történt egyszer, hogy Balatonalmádiban ebédeltünk, pici voltam, olyan nyolcéves, és amíg nem jött az ebéd, felkéredzkedtem a lovardába, és mondtam a szüleimnek, hogy nyugodjanak meg, nem lesz semmi bajom. Valahogy már akkor is éreztem, hogy jó lovas vagyok. Felszállhattam egy lónak a hátára, és teljesen egyedül nekiindultam... Persze a ló vitt összevissza, és le kellett, hogy vegyenek róla, de akkor egy életre megpecsételődött a sorsom. Éreztem, hogy nekem erre szükségem van. Napjainkban pedig Dallos Gyulával, a világ egyik legjobb díjlovasával, a lovassport örökös bajnokával, mesteredzővel működünk együtt. Ő segít nekünk a Spanyolországból hozatott andalúz lovainkkal dolgozni. Több európai országba meghívják a színházunkat – elismerik a munkánkat. Olyanok vagyunk, mint a cirkuszosok, csak mi lóháton, élőben énekelünk, de a cirkuszművészeteket ötvöző lovas akrobata formában nyilvánulunk meg elsősorban. Illetve a magas iskolai díjlovas elemeket is beépítjük a darabjainkba.

– Ezeket az elemeket pedig nemcsak a színészeknek, a lovaknak is nehéz elsajátítani, nem? Hogyan képzeljük el a közös próbát, gyakorlást?
– A lovakkal a hét minden napján dolgozni kell – ez egy törvényszerűség. Mindennap „lelovagoljuk" őket, miközben különböző feladatokat adunk nekik. Mi – ha párhuzamot szeretnék vonni – olyanok vagyunk az állat számára, mint egy fitneszedző: mindennap más izomcsoportot edzünk. A ló, bár nem tud beszélni, a mozgásából, tekintetéből, légzéséből és még a hőmérsékletéből is nagyon sok minden leolvasható munka közben. Ehhez képest tudjuk a feladatokat adni neki. A mi színészeinknek tudni kell énekelni, táncolni, színészkedni is – ezekben a dolgokban is folyamatosan képezzük magunkat. Azt szoktam mondani, hogy a lovas színház lovak nélkül is meg kell, hogy állja a helyét. Mint ahogyan mi lovak nélkül is turnézunk az országban, illetve határainkon túl is. Némely darabot nem lóra szántunk. Máskülönben azt gondolom, hogy ló nélkül is ki kell dolgozni egy-egy darabot, majd amikor összetesszük a lovas verzióval, egyik a másikat gyönyörűen felerősíti.

Soha nem lehet megtanulni
– A társulaton belül mindenkinek van saját hátasa?
– Igen. A Nemzeti Lovas Színház igazgatójaként öt évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy minden valamire való lovat kiosztok „tulajdonba". Ez nem jogilag értendő, hanem egy szellemi, erkölcsi értékként. Erről egyébként szerződést is kötöttünk a színészekkel. Mindenki felel a saját lovaiért, maximálisan ők lovagolják, nagyjából azt csinálnak velük, amit akarnak, és amennyiben eladásra kerülnének a hátasok, annak anyagi vonzatát, körülményeit újratárgyaljuk a színészekkel. Úgy vettem észre, hogy ez a rendszer nagyon jót tesz lovaknak és színészeknek egyaránt. Utóbbiak a felügyeletem alatt kiválóan edzik a rájuk bízott állatokat. Természetesen a kiképzés Dallos Gyula és az általam kidolgozott parancsszavakkal zajlik. A lovas sportoknál sem lehet soha azt véglegesen kijelenteni, hogy megtanultuk. Mindig valami mást tanulunk meg a lótól és ők is tőlünk. Olyan ez, mint az anya és a gyermek közötti kapcsolat – soha nem szűnik, hanem inkább elmélyül, bonyolódik. És persze az is hozzátartozik, hogy fontos a nevelésük. Mindig az ember döntésének kell megtörténnie, mert ha ez nem így van, a ló ön- és közveszélyessé válhat. Sok hobbilovas itt rontja el, hogy babusgatja a lovat, mintha legalábbis plüssállat lenne. Pedig nem az. Nekünk, profi lovasoknak az a rossz hírünk van, hogy a ló lelkét nem lehet megvenni, sem répával, sem simogatással. Tisztességesen, őszintén, becsületesen, de keményen kell vele bánni. Abban a pillanatban elfogad mint vezért, és abban a pillanatban elkezdhetünk beszélni arról a kapcsolatról, ami ló és ember között örök életre szólhat.
 
A ló szinte lebeg
– Van kedvence?
– Igen, egy Andalúziából hozatott spanyol, 9 éves csődör, azaz mén. A neve magyarul kétszersültet jelent. A Nemzeti Lovas Színház legjobb lova, rendkívül univerzális. Tüzes akadályon is átugratok vele, és képes olyan magas iskolai elemekre, mint a minőségi oldaljárás vágtában, vagy a piaffe és a pesszázs (passage). Előbbi egy díjlovagló mozgás, ahol a ló ütemesen üget, egy helyben. A súlypontja a hátsó lábaira esik. A mellső lábai a lónak rendkívül kecsesek, könnyedek. A lónak meg kell tartania a tiszta ritmust. A piaffe eredetileg a lovas csatáknál volt látható, amikor az egyik fél jelzett a másiknak, hogy indulhat a harc. A modern időkben, a piaffét többnyire tanítják – egy felső szintű klasszikus idomítás. A pesszázs pedig a piafféból indul, a lépés nagyobb, és tért nyerő, de nem megy át az ügetésbe. A mozdulatok előkelőek és kimértek, tökéletes kivitelezés esetén a ló szinte lebeg. A szabadon élő, illetve legelőn tartózkodó lovak akkor lépnek ehhez hasonló módon, ha az erejüket akarják demonstrálni.

– Olyan odaadóan beszél a lovakról, hogy a hallgatóság úgy érzi: legszívesebben mindenhová lóháton menne...
– Jó lenne... Szívem szerint egy gyönyörű tanyán élnék a szerelmemmel, Jeniferrel. Lenne két saját lovunk, és azzal szelnénk át a határt. Naplementéig csak lovagolnánk. Persze ez majdnem most is így van: a mi tanyánk a lovas színház a Kincsem parkban.

Forrás: delmagyar.hu


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

ÁLLÁSLEHETŐSÉG - SOCIAL MEDIA MANAGER

ÁLLÁSLEHETŐSÉG - SOCIAL MEDIA MANAGER

(2019.12.10. 09:30)

 Mórahalom turisztikai marketing és reklám tevékenységit koordináló csapatába keresünk rátermett, nyitott és lelkes kollégát social media manager pozícióba.
Bővebben... ››
Adventi ajándékok az egész családnak!

Adventi ajándékok az egész családnak!

(2019.12.10. 09:14)

 Decemberben minden megvásárolt családi jegy mellé ajándékba adunk egy kölyökjegyet vagy egy 3 órás jegyet vagy egy úszójegyet! Dönts el Te, hogy melyiket használod fel! Az akció 2019. december 1-31. között érvényes!
Bővebben... ››
Blues Karácsony Kolo-ban

Blues Karácsony Kolo-ban

(2019.12.10. 09:14)

 2019. december 14-én, szombaton 16 órakor hatalmas karácsonyi készülődés veszi kezdetét a Kolo Szerb Kulturális Központban, amire sok szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját. "Blues Karácsony" rendezvényünkön kreatív workshopok keretén belül készíthetnek karácsonyi figurákat és karácsonyfadíszeket gyöngyből Dimény Ibolyával, csuhéból Ducza Andreával, fából Tisza Sándorral, de a papírból és anyagból készült angyalkák sem maradnak el Deák Andreával, nem beszélve a karácsonyi Manók megalkotásáról Bán Beával. Ám ez még korántsem a sor vége. 18 órás kezdettel meghallgathatják Carlos, a gitárvirtuóz, valamint Ács Zoli gitárkoncertjét. 19.30-kor pedig a szegedi Blues Brothers őrületes koncertje koronázza meg a napot.
Bővebben... ››

További hírek ››