clock
tour
admin

A Települési Értéktár közös értékünk

2018.08.08. 08:40

 A Hungarikum mozgalom keretében a különböző értéktárakba azokat az elemeket gyűjtik össze, melyek az adott közösségre jellemző szellemi, anyagi, természeti vagy összetartó értékkel rendelkeznek.

 Az értéktárak csúcsán a Hungarikumok listája szerepel, amelybe olyan elemek kerülhetnek be, amik ránk, magyarokra jellemzőek, külföldieknek a magyarokat juttatják eszébe. Ilyenek például Puskás Ferenc életműve, a pálinka, a szikvíz és sok egyéb más értékünk. Annak eldöntése, hogy mi kerülhet bele az egyes értéktárakba, az adott értéktár bizottságának feladata, de bárki javasolhat olyan értéket, amire úgy gondolja, hogy a település lakossága büszke lehet.

Települési értéktárunkban jelenleg három olyan elem van, mely a Csongrád Megyei Értéktárba is bekerülhetett: a Nagyszéksósi Bivalyrezervátum, a Mórahalmi Rózsa-rétes és a Homokháti Sokadalom, illetve közvetetten a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő is a megye gyógyvízkincsén keresztül. De nemcsak ezekre vagyunk mi itt a településen büszkék. Ha kíváncsiak rá, a http://www.morahalom.hu/ertektar oldalon megtalálhatók azok a települési értékeink, melyeket eddig a bizottság a beérkezett javaslatok alapján felvett. Ezekről a honlapon nem csak olvasni lehet, hanem kisfilmen is megnézhetők. Ugyanakkor értéktárunk interaktív módon, játékosan is megismerhető egy országosan egyedülálló és példaértékű városjáték applikáción keresztül. Akik szeretnének Mórahalmon városnéző sétát, vagy kerékpártúrát tenni, ingyenesen kihasználhatják ezt az okos eszközökön futó alkalmazást.

A városjáték egy játékos városnéző séta, illetve kerékpáros túra, ami egy mese segítségével vezet végig Mórahalom érdekességein. A gyalogos és kerékpáros kalandorok a 6, illetve 9 állomásból álló útvonal során ismertetőkkel, valamint különböző feladatokkal találkoznak, melyek megoldása után lesz lehetőségük tovább haladni. Kisgyermekes családok, játékos kedvű fiatalok és felnőttek mind-mind találhatnak érdekességeket az útvonalon. A gyerekek a mese során találkozhatnak a semmirekellő finánccal, a három boszorkánnyal és a Nagyszéksós-tó tündéreivel, míg a nagyobbak megismerhetik a madzagvasút és a Móradomb történetét, megtudhatják mit jelent a „Kinyérváró halom”, kik voltak a „kapcabetyárok” és miről híres „Löszök úr”.

A városjáték használatához az applikáció letöltésére és az okos eszköz helymeghatározó rendszerére van csak szükség, a letöltést követően a játék offline módban, internetkapcsolat nélkül használható. Az „Aranytallérok nyomában” elnevezésű játékok ingyenesen elérhetők, használatukhoz a Miratia alkalmazást kell letölteni az App Store vagy a Google Play áruházból. Próbálják ki – és aki végigjátssza, az a Tourinform Irodában apró ajándékot és „Mórahalom ismerője” oklevelet kap.

Ugyanakkor szeretnénk buzdítani a település lakosságát, civil szervezeteit, közösségeit, hogy vegyenek részt az értékgyűjtő és megőrző munkában, bővítsük együtt a települési értéktárat!

Kérdéseikkel, javaslataikkal forduljanak hozzánk bátran, a Tourinform Irodában személyesen, a tdm@morahalom.hu e-mail címen vagy a (62) 660 710 telefonszámon készséggel állunk az érdeklődők rendelkezésére.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Gyermekfürdő születésnapi töklámpás party

Gyermekfürdő születésnapi töklámpás party

(2018.10.16. 13:09)

 2018. október 28-án, vasárnap ünnepeljük a Fedett Gyermekfürdő 8. születésnapját.
A születésnapi töklámpás party-ra ingyenes a belépés azoknak, akik saját készítésű töklámpásukat magukkal hozzák és benevezik, a töklámpás szépségversenybe.
A beérkező alkotások éjszaka megvilágítják majd a teljes belvárost!
A születésnapon a boszorkányos szauna felöntések és a gyermek programok mellett óriás születésnapi torta is lesz, hiszen a fürdő elnyerte Az Év Fürdője címet!
Bővebben... ››

"Visszakerültem oda, ahol szeretek játszani" - a mesternégyest szerző Bokányi Richárd, a forduló gólvadásza

(2018.10.16. 12:56)

 A delmagyar.hu az elmúlt futballhétvége legjobb Csongrád megyei gólszerzőjét mutatja be. Ezúttal a megyei II. osztály góllövőlistájának élére ugró, az SZVSE II. ellen mesternégyest szerző mórahalmi Bokányi Richárdot választották a forduló gólvadászának.
Bővebben... ››
Meseautó zenés vígjáték

Meseautó zenés vígjáték

(2018.10.16. 12:52)

 Az Aranyszöm Rendezvényház színpadán 2018. október 29. (hétfő) 19.00 órakor Dr. Vitéz Miklós – Vadnai László: Meseautó - zenés vígjáték a Körúti Színház előadásában.
Bővebben... ››

További hírek ››