clock
tour
admin
Önkormányzat

Concerto

A CONCERTO fejlesztések során célunk kiépíteni egy nagy teljesítményű hőszivattyús hőközpontot, amelyre szekunder fűtési körökkel csatlakozhatnak rá az „Új Belváros” épületei

Concerto Program

A CONCERTO fejlesztések során célunk kiépíteni egy nagy teljesítményű hőszivattyús hőközpontot, amelyre szekunder fűtési körökkel csatlakozhatnak rá az „Új Belváros” épületei (az Új Városházát és a Termál Lakóparkot).

A projekt tevékenységeinek eredményeként kiépül és megkezdi működését a mórahalmi geotermikus kaszkádrendszer, ezzel a városi közintézményrendszer energiafelhasználásában 0%-ról 80% fölé nő a megújuló energia aránya - évi 14.441 GJ fosszilis energia-hordozó megtakarítást eredményezve. A geotermikus hőellátó-rendszerben beépítésre kerül 2620 kW hőkapacitás – igen kedvező – 165 ezer Ft/kW fajlagos bekerülési értéken. Kiváltásra kerül évi 481.907 m3 elégetett földgáz, ezzel csökken az energiafelhasználás károsanyag-emissziója évi 866 t CO2-val, 318 kg NxOx-el és 605 kg CO-val. A rendszer a CO2 emissziót alacsony, 16.636,46 Ft/t fajlagos költségen csökkenti. A városi közintézményrendszer nagymértékben függetlenedik a gázimport okozta ellátási és árképzési anomáliáktól is. A működő geotermikus rendszer kútjai a szerb-magyar vízbázisvédelmi monitoring-rendszer részei is lesznek, és gyakorlati képzési helyszínként hozzájárulnak a Szegedi Tudományegyetem geotermikus technikus és szakmérnök képzésének beindításához is.

A Geotermikus Közösségek az Európai Bizottság FP7 keretprogramján belül finanszírozott CONCERTO kezdeményezés projektjének a része.

E tevékenység a 2 nagy alapterületű, igen rossz hőtani paraméterekkel bíró, jelenleg jelentős gázfogyasztónak számító (de a geotermikus kaszkádrendszerre való kapcsolódása után is jelentős hőveszteségekkel, energiakiáramlással bíró) mórahalmi közintézmény: a Móra ÁMK Iskola és Gimnázium, és az Óvoda-Bölcsőde Komplexum energiahatékonyság-növelő tevékenységeit tartalmazza (Nyílászáró csere, hőszigetelés).

A mórahalmi városközpont (Belváros Park és Szentháromság tér, Körforgalom, Szegedi út, Szövetkezeti út, Központi Buszpályaudvar,
Tömbbelső utca és a Concerto program területén található tömegközlekedési megállóhelyek) teljes közvilágításának modernizálása, átállítása napelemes ellátású LED-es lámpatestű megvilágító rendszerre.
A rendszer részben napelemekről kapja az áramellátást, és csak részben hálózatról. A Concerto program területén található tömegközlekedési megállóhelyek autonóm Napelemes LED-es világítótesteinek akkumulátorainak időszakos cseréjén kívül a rendszer nem igényel karbantartást. Működése teljesen automatikus alkonykapcsolós megoldással.

Két fogyasztói helyen – Móra ÁMK Iskola és Gimnázium – tornaterem, óvoda – bölcsőde komplexumban napkollektorokkal állítunk elő használati meleg vizet a jelenlegi termálvizes rendszerrel kombináltan.

A Hunyadi ligetben és a Gyógyfürdőben egy-egy gázmotoros kiserőmű
kerül telepítésre a termálvízzel együtt a felszínre kerülő kísérő gázok hasznosítására. Az erőművekben elektromos energiát és kapcsoltan hőt állítunk elő. Az elektromos energiát részben felhasználjuk helyben, részben pedig a közcélú hálózatba tápláljuk. A hőenergiát pedig a kitermelt termálvíz tovább melegítésére használjuk.

A város központjában, az utolsó geotermikus hőközpontban az elfolyó lefűtött termálvíz maradékhőjének hasznosítására hőszivattyús rendszer kerül telepítésre, amely a városközpontban lévő középületek fűtését fogja ellátni.

Mindösszességében ez az energiaszükséglet tekintetében átlagosan 35-45%-os csökkenést eredményez, a kiváltott fosszilis alapon előállított elektromos energia tekintetében pedig 100%-os energiaspórolást jelent.

A program hivatalos weblapja: 
http://www.geothermalcommunities.eu/

További információkért
a GEOCOM-ról (a projektről), és a mórhalmi Concerto projekt tevékenységeiről magyar nyelven érdeklődhet:
Pásztor József, Bemutató helyszín vezetője, Mórahalom
E-mail: pasztorjozsef[at]morahalom[dot]hu
Telefon: +36-30-400-9662

FP7 GEOCOM Concerto HandBook MUNMOR15-08-12 Total

Mórahalom GEOCOM Concerto Program Szakmai Cikk14-12-16

Difficulties_Barriers_Problems_and_Challenges14-03-14

MUNMOR Adályok-Problémák-Nehézségek K F14-03-14

Sajtóközlemény

Szakmai cikk

C típusú tábla


D típusú tábla

Sajtóközlemény EU Bonus
VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Gyermekfürdő gyereknap az Év Fürdőjéban

Gyermekfürdő gyereknap az Év Fürdőjéban

(2019.05.23. 08:52)

 Az Év Fürdője a gyerekeket köszöntve ingyenes fürdőzést biztosít a 14 év alatti fiatalok számára gyermeknapon.
Május 26-án, vasárnap gyermekfoglalkozásokkal, családi programokkal és szauna felöntésekkel várunk mindenkit a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben.

Bővebben... ››
Új városrész épül Mórahalmon – VIDEÓ

Új városrész épül Mórahalmon – VIDEÓ

(2019.05.22. 16:11)

 A mórahalmi önkormányzat megbízásából a számos nemzetközi építészeti díjjal kitüntetett természetközeli szálláshelyet, az Artkazalt megvalósító építésziroda egy ökofalu terveit készítette el Spa Falu néven.
Bővebben... ››
Díjugrató verseny

Díjugrató verseny

(2019.05.22. 07:48)

 2019. május 26-án a Futó-Dobó Lovasközpontban.
Bővebben... ››

További hírek ››