clock
tour
admin

Egy ONCSA-ház új élete – Népi építészeti értéket újít fel a mórahalmi önkormányzat

2019.02.08. 09:46

 Mórahalom Város Önkormányzata számára rendkívül fontos a tulajdonában álló épületek állagóvása és funkcióval való megtöltése. Ezért idén tavasszal a tulajdonában lévő Nyár utca 34. szám alatti, védelem alatt álló ONCSA-házat kívánja felújítani pályázati úton.

 Az Országos Nép- és Családvédelmi Alap (ONCSA) a II. világháború idején országszerte létrehozott olyan házakat és telepeket, amelyek elsősorban nagycsaládos, falusi-vidéki szegények lakhatását szolgálta. A helyi ONCSA-házak története egészen az 1920-as évekig vezethetőek vissza. Ezek az épületek átmenetileg tényleges segítséget tudtak nyújtani a rászoruló nagycsaládoknak, de a háborús körülmények, majd a II. világháború után kiépülő kommunista diktatúra ellehetetlenítette fenntartásukat és működésüket.E házak kialakításánál figyelembe vették a lokális építészet jellegzetességet, tehát Mórahalmon a dél-alföldi formák érvényesültek. A földszintes ONCSA-ház falazata elsősorban vályogból készült, a falait fehérre meszelték. A homlokzati kivitelezés, a tetőforma kialakítása egyértelműen a lokális,- népi építészeti jellemzők szerint nyert alakot, ahogy például a kis épülethez tartozó tornácos rész is. A mórahalmi ONCSA-ház az 1940-es évek szociálpolitikai építészetének egyik legértékesebb emléke a városban. Sajnos az idők folyamán az állaga erősen megromlott: tetőszerkezete részlegesen tönkrement, beázások vannak rajta, repedések keletkeztek a falakon, a mennyezet egy része le van szakadva, a nyílászárók pedig teljesen tönkrementek.A város a napokban kezdődő felújítás után élettel szeretné megtöltheti a Nyár utcai ONCSA-házat, hogy az eredeti funkciójához újra méltó szerepet kaphasson. A ház lakhatóvá tétele mellett a kertre is gondot fordítanak, hiszen tavasztól itt kap helyet a Szent László Katolikus Általános Iskola tankertje is.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Szökj ki az Év Fürdőjébe

Szökj ki az Év Fürdőjébe

(2019.02.18. 11:54)

Igaz, hogy idén nincs szökőév, de az Év Fürdőjében mégis szőkőárakkal kedveskedünk február utolsó napján.

Szökj ki az Év Fürdőjébe 2019. február 28-án, csütörtökön és mi 50% kedvezményt adunk a teljes áru napijegyek árából!

Bővebben... ››
Idén is Szerelmes Kalandtúrára várják a párokat

Idén is Szerelmes Kalandtúrára várják a párokat

(2019.02.15. 12:35)

 A Házasság Hetéhez kapcsolódva idén is várják a vállalkozó kedvű házaspárok, szerelmespárok jelentkezését február 14-e és március 14-e között. Olyan feladatokat biztosítanak számukra, amelyek lehetőséget nyújtanak kapcsolatuk elmélyítésére és a közös kikapcsolódásra.
Bővebben... ››
Üzlethelyiség kiadó!

Üzlethelyiség kiadó!

(2019.02.14. 15:52)

 A Mórahalom, Szent László park 3. szám alatti Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő gyógyászati szárnyában lévő 10 m2 alapterületű üzlethelyiség kiadó.
Bővebben... ››

További hírek ››