clock
tour
admin

Forgalmas volt a nyár az erdei iskolában

2017.08.09. 15:07

Idén már második alkalommal választották az élménypedagógiai továbbképzés helyszínéül a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolát a Kalandok és Álmok Nagytábor szervezői.

A Kalandok és Álmok szakmai műhelyt pedagógusok és gyerekekkel dolgozó szakemberek alkotják, amely közel 20 éves múltra tekint vissza – kezdte Bányai Sándor, élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely alapítója, amikor arról kérdeztük, miért és hogyan érkeztek a Homokhátság szívébe, Mórahalomra.


 

A műhely fő célkitűzése, hogy a gyerekekkel való foglalkozásba, tanítási, nevelési folyamatba minél több játékosságot vonjanak be. A szakmai műhely tagjai trénerek, pedagógusok, egyetemi és főiskolai hallgatók, akiket megragadott ez a fajta pedagógiai megközelítés.

Az erdei iskoláról szólva a szakember úgy fogalmazott, az intézmény óriási lehetőség a számukra. – Olyan környezetben tudjuk képezni a pedagógusokat, amilyen környezetbe ők is bármikor elkerülhetnek egy iskolai kirándulás során. Nem szándékunk fitneszközpontokban, vagy négycsillagos szállodákban tartani a képzéseket, hiszen oda nem fognak eljutni az iskolás gyerekcsoportok. Ilyen helyekre, mint az erdei iskola viszont igen – magyarázta a vezető tréner.

Bányai Sándor szerint szerencsére érdeklődőek a pedagógusok. – A mi képzéseinket nem a kreditpontok miatt végzik el a pedagógusok. Nem azért jön hozzánk senki, hogy 30 kredittel gazdagodjon. Jól látható a a pedagógustársadalomban, hogy érzékelik, változásra van szükség. A korábbi, sok évtizedes múltra visszatekintő, poroszos rutin nem működik, kell valami új. Az általunk képviselt élménypedagógia lehet az egyik új út – mondta Bányai.

A élménypedagógiai továbbképzés résztvevői a szakmai programokon túl megismerkedtek többek között a Nagyszéksós tavi bivalyrezervátum élővilágával és jártak Szegeden is. – A tavalyi, első év tapasztalatai annyira pozitívak voltak, hogy idén is az erdei iskolát választottuk és jövőre is itt leszünk. Elismerést érdemel a kiszolgáló személyzet. Tudjuk, hogy sok baj van velünk, de rugalmasságot, segítő hozzáállást tapasztaltunk minden alkalommal. Jövőre is itt leszünk, ez a helyszín a kívánságlistánk első helyén szerepel – értékelte a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolát Bányai Sándor, a szakmai műhely vezető trénere.

Forgalmas volt a nyár

Az idei nyarunk igen forgalmasra sikerült. Kezdődött a szezon az osztálykirándulásokkal. Az ország minden részéről érkeztek hozzánk diákcsoportok, majd a tanév végével elindultak a táborok. A szünidő alatt túlzás nélkül mondhatom, hogy egymásnak adták a kilincset a csoportok. Egy lengyel folklór csoport is érkezett, ők az interneten találtak ránk. A csoportoknak, ha csak szállást és étkezést kérnek, akkor is felkínáljuk a Móra-Tourist Nonprofit Kft. által kínált lehetőségeket: a Mini Hungary Parktól kezdve a túrákon át a helyi termékkóstolókig. Felméréseink szerint közepes árfekvésű ifjúsági szálláshely vagyunk – értékelte az ide nyarat Hegedűs Anikó, az erdei iskola vezetője.

 

 

 

 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

A lakHAtás éRDekében – Leromlott városi területek rehabilitációja Mórahalmon

A lakHAtás éRDekében – Leromlott városi területek rehabilitációja Mórahalmon

(2017.12.14. 15:52)

 A projekt célja, hogy az akcióterületen – azon belül különösen szegregációval veszélyeztetett területen – élők életkörülményei jelentősen javuljanak.
Bővebben... ››
Ismét versenyben az Elixír Hotel

Ismét versenyben az Elixír Hotel

(2017.12.14. 13:09)

 Az Elixír Medical Wellness Hotel ismét versenybe száll, ezúttal A HÓNAP HOTELE címért! Szavazz a Fürdőnkkel közvetlen összeköttetésben levő szállodára és nyerj wellness hétvégét!
Bővebben... ››
Balázs a távcsőnek örült legjobban: 30 családot ajándékoz meg a mórahalmi nőegylet

Balázs a távcsőnek örült legjobban: 30 családot ajándékoz meg a mórahalmi nőegylet

(2017.12.13. 09:21)

 Harminc rászoruló családot ajándékoz meg a mórahalmi Bonitas Nőegylet, amelynek egyik tagját kedden elkísértük Dérfi Krisztináékhoz, ahol három gyerek örült a játékoknak és a ruháknak.
Bővebben... ››

További hírek ››