clock
tour
admin

Hangvezérelt eszközök tervezéséről tanultak a mórahalmi szakképzőben

2020.10.13. 10:38

 Hogyan kell jól megtervezni egy hangvezérelt eszköz irányítását? Erről tartott előadást hátfőn a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tizedikeseinek az Oracle Magyarország hotel üzletágának ügyvezető igazgatója. Az informatika órába az online közvetítésnek köszönhetően bárki bekapcsolódhatott.

 A felhőalapú adatbázis-szolgáltatásokkal és hálózatkezeléssel foglalkozó Oracle Magyarország hotel üzletágának ügyvezető igazgatója tartott számítástechnika órát hétfőn a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégiumban. Szabó Gábor a cégben a felhő alapú szolgáltatásokért felel, így a 10. évfolyamos szoftverfejlesztőknek is munkájához közel álló területről, a hálózati operációs rendszerekről beszélt.

Hogy ezeket mennyire gondosan kell felépíteni, azt egy gyakorlati feladaton keresztül mutatta be: a diákoknak autómérnökként egy hangvezérlésű autó irányítását kell megterveznie. Hamar kiderült, hogy már a parancsszavakat sem egyszerű kitalálni, hiszen például ha a rádió és az ablaktörlő, illetve maga az autó is „start” szóra indul, abból hamar káosz keletkezhet. Hasonló helyzetet egyébként egy rövid, vicces videóval is szemléltetett, melyben egy férfi rádióhallgatás közben hangvezérelt futópadon edzett. Annak sebessége azonban a műsorban elhangzott zenék szövege alapján folyamatosan változott. Majd annak bizonyítékára, miért nem jó, ha csak a hangvezérlésben bízunk, egy másik videót is mutatott: előző emberünk itt egy fogorvosi kezelés után szeretett volna okosházába bejutni, elzsibbadt szájával azonban nem tudott úgy artikulálni, hogy a rendszer számára értelmezhető utasításokat tudjon adni.


Fotó: Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium

A szórakoztató és bárki számára érthető informatika órát egyébként élőben lehetett követni az iskola Facebook-oldalán, a felvétel pedig vissza is nézhető ugyanott, része volt ugyanis az egy hónapos, online pályaválasztási rendezvénysorozatnak, melyet azért indítottak, hogy segítséget nyújtsanak a pályaválasztó diákoknak és szüleiknek.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Homokháti Kerékpáros teljesítménytúra október 23-án

Homokháti Kerékpáros teljesítménytúra október 23-án

(2020.10.19. 08:29)

 Október 23-án a Rotary Club Mórahalom szervezésesben rendezik meg a Rotary Hajtás kerékpáros teljesítménytúrát.
Bővebben... ››
Családi nap október 23-án

Családi nap október 23-án

(2020.10.19. 07:49)

 Családi nap a Móradombi Sportcsarnokban 2020. október 23-án.
Bővebben... ››
Gyermekfürdő születésnapi töklámpás party

Gyermekfürdő születésnapi töklámpás party

(2020.10.16. 08:42)

 2020. október 31. szombat
10 éves a Gyermekfürdő és Szaunavilág
20 cm-nél nagyobb saját készítésű töklámpással INGYENES belépés
boszorkányos szaunaszeánszok
Gyermek animáció, kézműves foglalkozások
Bővebben... ››

További hírek ››