clock
tour
admin

Harmincéves a Gondozási Központ

2020.02.10. 09:14

 Mórahalom szociális ellátórendszerének egyik meghatározó intézménye, a gondozási központ 30 éves múltra tekint vissza.

 Mórahalmon az 1980-as években indult az idősgondozás, étkeztetés és házi gondozás feladatokkal. Akkoriban olyan időseket láttak el, akiknek hozzátartozójuk nem volt, magányosan éltek, főleg a tanyavilágban. A fenntartó a Községi Tanács volt, 1986-ban két fő házi gondozó és két fő társadalmi gondozó látta el a feladatot. Szakmai feladatként főként bevásárlás, mosás, takarítás és szükség szerint betegápolás volt a feladatuk. A gondozónők szolgálati kerékpárral járták a tanyavilágot.

1996-ban a szolgáltatások egészségügyi feladatokkal bővültek. 1997-ben indult az első tanyagondnoki szolgálat, sikeres pályázaton szerezték be az első falugondnoki gépjárművet. A jelzőrendszeres idősgondozás Mórahalmon indult modellprogramként a Homokhátságon 15 jelzőkészülékkel 2000-ben.

Harmincéves a gondozási központ
A közelmúltban vidám és bensőséges műsorral ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a gondozási központ.

2009. január 1-jén a szociális alapszolgáltatásokat összevonták, az intézmény fenntartója a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ. Az integrációnak köszönhetően a szakmai hatékonyság is nőtt. Az egyre emelkedő ellátotti létszám szükségessé tette, hogy 2013. november 1-jén egy új intézmény is megnyissa kapuit Mórahalmon, ez a Homokháti Szociális Központ Mórahalmi Tagintézménye, valamint a Tanyai Idősek Klubja telephely együttesen biztosítja Mórahalom város lakossága számára a magas szakmai színvonalú szociális alapszolgáltatásokat.

A Mórahalmi Tagintézményben és a Tanyai Idősek Klubjában a következő alapszolgáltatások igénybevételére van lehetőség: nappali ellátás, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, étkeztetés, népkonyha.

Az intézmény az idősek nappali ellátását azon időskorú vagy egészségi állapotuk miatt támogatást igénylő személyek számára biztosítja, akik otthonukban élnek, de társaságra, közösségre, hasznos időtöltésre vágynak, testi és szellemi aktivitásuk megőrzését fontosnak tartják.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Tovább tartanak nyitva a röszkei és ásotthalmi közúti átkelők

Tovább tartanak nyitva a röszkei és ásotthalmi közúti átkelők

(2020.07.03. 10:54)

 A nyári idegenforgalmi időszakra tekintettel hosszabb nyitvatartással dolgozik a Röszke és az Ásotthalom Közúti Határátkelőhely.
Bővebben... ››
Meghosszabbítottuk a lejárt fürdőjegyek érvényességét

Meghosszabbítottuk a lejárt fürdőjegyek érvényességét

(2020.07.03. 08:31)

 Újabb jó hírünk van! A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő a korábbi rendkívüli helyzetre való tekintettel a 2020. évben lejárt jegyek, bérletek, kedvezményre jogosító kuponok felhasználási idejét 2020. július 15-ig meghosszabbította!
Bővebben... ››
Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja

Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja

(2020.07.03. 07:58)

 Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően is – időkorlát nélkül – megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg taj-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség – közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) pénteken az MTI-vel.
Bővebben... ››

További hírek ››