clock
tour
admin

Hétköznapi hőseink, a tanyagondnokok – 20 éves a Tanyagondnoki Szolgálat Mórahalmon

2017.10.11. 09:50

 A falugondnoki szolgálat létrejötte Kemény Bertalan nevéhez fűződik. A kertészmérnökből lett szelíd, barátságos és következetes falufejlesztő dolgozta ki a módszert, mely azóta Magyarországon és Erdélyben is emberek százezrein segít, akik aprófalvakban és tanyákon magányosan, szerény körülmények között élnek.

 A szolgálat 1990. óta működik hazánkban, a törvényi szabályozás szintjén pedig 1996-ban jelent meg. A falugondnokság speciális esete a tanyagondnoki szolgálat, mely Mórahalmon már kereken 20 éve működik. A város az Idősek Napján, október 8-án emlékezett meg az évfordulóról.

Kemény Bertalan így ír a falu(tanya)gondnokságról:

„Kicsoda is a falugondnok? Milyen munka az, amit ő végez? Például kihordja az ebédet azoknak az időseknek, akik ezt kérik, kiváltja a gyógyszert a patikában. Tehát házi gondozó? Nem. Elviszi a mikrobusszal a focicsapatot a meccsre, nyugdíjasokat kirándulni. Akkor hát sofőr? Nem. Faluünnepet szervez, színházba viszi az embereket. Népművelő? Az sem. Kikézbesíti a hivatalos iratokat, értesítéseket. Talán akkor kisbíró, hivatalsegéd? Az sem. Mindez együtt, tehát falugondnok.”

A mórahalmi tanyavilágban több mint 1800 ember él, közülük nem mindenki szorul segítségre. A Mórahalmon kiépült szolgálat tanyagondnokai többek között a mindennapi meleg ételt juttatják el az időseknek. Az ellátottak és a város minden lakója tisztelettel tekint a tanyagondnokokra, akik mindig türelemmel és emberséggel fordulnak a rászorulók felé. Olykor egy beszélgetés vagy egy jó szó többet ér bármilyen gyógyszernél – vallják a mórahalmi tanyagondnokok. A hétköznapi hősök időjárástól, útviszonyoktól függetlenül járják minden nap a tanyavilágot, napi 150 kilométert autózva, hogy mindenhova eljussanak, ahol várják őket.

Czékus Ellától, a mórahalmi tanyagondnoki szolgálat szakmai vezetőjétől megtudtuk: reggelente négy tanyagondnok indul neki a pusztának. Sok ellátott egészségügyi, orvosi ellátást vesz igénybe, gyógyszert váltanak ki, postai, hivatalos ügyeket intéznek számukra. 150-200-an vannak azok, akik napi szinten térítésmentesen részesülnek ellátásban.

Mórahalom közigazgatási területén jelenleg Czetter Imre, Csonka Lajos, Farkas Ildikó és Szögi Antal tanyagondok teljesít szolgálatot. Velük együtt elődjeiket, Bozóki Imrét, Kálai Nórát, Hegedűs Editet és Gárgyán Jánosnét is köszöntötte Nógrádi Zoltán a 20 éves jubileum alkalmából. A polgármester megköszönte a két évtizede töretlen emberfeletti segítő munkát és továbbra is biztosította támogatásáról a szolgálatot.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

A Fekete álarcos lovas vágtázik be pénteken a mórahalmi éjszakába

A Fekete álarcos lovas vágtázik be pénteken a mórahalmi éjszakába

(2018.07.20. 10:43)

 A 2018-as évadban eddig koncerteket, musicaleket, vígjátékokat láthatott a mórahalmi Patkó Lovas Színház közönsége. Július 20-án, pénteken viszont indul a valódi lovas színházi szezon, mégpedig a Nemzeti Lovas Színház egyik leggrandiózusabb, leglátványosabb, ugyanakkor igazi családbarát musicalével, a Fekete álarcos lovassal.
Bővebben... ››
Kis segítség, nagy lehetőség!  Esély Otthon lakáspályázat

Kis segítség, nagy lehetőség! Esély Otthon lakáspályázat

(2018.07.20. 10:40)

 Mórahalom Városi Önkormányzat támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Esély Otthon című pályázati felhívás keretében az EFOP-1.2.11-16-2017-00019 kódszámú, „Esély Otthon- otthonteremtés és életpályatervezés Mórahalom ifjúságának” elnevezésű projektjére.
Bővebben... ››
Fekete álarcos lovas - családi musical

Fekete álarcos lovas - családi musical

(2018.07.19. 10:54)

  Pintér Tibor gyerekeknek is ajánlott családi musicalje ismert slágerek segítségével kelti életre a feketébe öltözött, fekete lovon vágtató hőst, hogy mindenkit elvarázsoljon, és az egész családnak kellemes és izgalmas kikapcsolódást nyújtson.
Bővebben... ››

További hírek ››