clock
tour
admin

Hóban, fagyban sem állhat meg a házszentelés Mórahalmon

2020.01.17. 07:42

 Házszentelésre kísértük el Joó Balázst, a Homokhátság esperesét, aki vízkereszttől tavasz végéig 2000 házat keres föl. Benkő Norbert és családja ünneplőbe öltözve várta az alkalmat, ami közös imával és könyörgéssel kezdődött.

 – Antonio, gyere ide, csengess egyet, a nagymama pedig ne bújjon el annyira – instruálta a résztvevőket Joó Balázs mórahalmi esperes, akit házszentelésre kísértünk el az egyik Mórahalomhoz közeli tanyára, ahol három generáció várta az esperest és segítőit.

Kalandos utak
– Minden évben 2000 otthont keresek föl. Fontosnak tartom a személyes kapcsolattartást a hívekkel. A tanyavilágba kísérőkkel megyek, ők értesítik a tanyaiakat. Van olyan nap, hogy reggeltől estig úton vagyok. Azért kezdek a tanyákon, mert télen biztos, hogy otthon vannak. A házszentelés nem állhat meg sárban, hóban, fagyban sem, vittek már dzsippel, s húzták ki az elakadt autómat traktorral. Voltak kalandos utak is – mesélte a mórahalmi plébánián Joó Balázs esperes, majd vette a kabátját, és útnak indultunk.Hóban, fagyban sem állhat meg a házszentelés Mórahalmon (Fotó: Frank Yvette)

Ünneplőben várták
Míg az esperes felvette segítőit, Tóth József plébániai tanácsost és Rózsa István templomatyát, elmondta, vízkereszttől másfél hónapon át 500 tanyát keres fel, majd február közepén kezdi a belterületi 1500 ház szentelését. Kicsit kanyarogtunk a tanyavilágban, és megérkeztünk Benkő Norbert és családja otthonába, ahol a háziak már ünneplőbe öltözve izgatottan várták csapatunkat. Itt csatlakozott az espereshez Di Mundo Antonio ministráns.

A közösséghez tartozni
– Jaj, de szép család vagytok, meg kell hagyni! – kiáltott fel a ceremónia elején Joó Balázs, aki régi ismerősként köszöntötte Benkőéket. A házszentelés imádságai után a hagyományoknak megfelelően az esperes szenteltvízzel hintette meg a lakás helyiségeit, majd az udvaron a jószágokat is.

– Az esperes urat régóta ismerjük, szomszédok voltunk Szegeden. Nemrég költöztünk ki Mórahalomra, szeretnénk beilleszkedni a helyi közösségbe, aminek a házszentelés is egy módja. Ez egy helyi szokás, amiben szívesen részt veszünk – mondta a családfő a szertartást követően.

Forrás: delmagyar.hu


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Tovább tartanak nyitva a röszkei és ásotthalmi közúti átkelők

Tovább tartanak nyitva a röszkei és ásotthalmi közúti átkelők

(2020.07.03. 10:54)

 A nyári idegenforgalmi időszakra tekintettel hosszabb nyitvatartással dolgozik a Röszke és az Ásotthalom Közúti Határátkelőhely.
Bővebben... ››
Meghosszabbítottuk a lejárt fürdőjegyek érvényességét

Meghosszabbítottuk a lejárt fürdőjegyek érvényességét

(2020.07.03. 08:31)

 Újabb jó hírünk van! A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő a korábbi rendkívüli helyzetre való tekintettel a 2020. évben lejárt jegyek, bérletek, kedvezményre jogosító kuponok felhasználási idejét 2020. július 15-ig meghosszabbította!
Bővebben... ››
Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja

Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja

(2020.07.03. 07:58)

 Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően is – időkorlát nélkül – megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg taj-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség – közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) pénteken az MTI-vel.
Bővebben... ››

További hírek ››