clock
tour
admin

Homokháti méz

A virágméz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége révén alakul ki. A méz tulajdonságait alapvetően az a növényfaj határozza meg, amelyik a nektárt termelte.

Az akácméz mindenütt a világon a divatos fajtamézek közé tartózik. A Magyar akácméz évtizedek óta mindenhol jól csengő, bizalmat keltő, a különleges minőséggel és értékekkel egyet jelentő, márkanévvé vált kifejezés. Alapanyaga, a fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) őshazájában Észak-Amerikában görgeteges lejtőkön, más fajok által elnyomva, ritkás állományban élt. Magyarországra kerülve nagy, tiszta állományú erdőket alkot, virágzásakor a levegőt megtölti buja, aromás, mással össze nem téveszthető illatával.

Az akácméz mellett sokan kedvelik a vegyes virágmézet is, mely különböző virágok nektárjaiból készül. A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. A vegyes virágmézek hatássprektuma sokkal szélesebb a monomézeknél, aromájuk pedig néha sokkal gazdagabb.

Magyarország területén már jóval a honfoglalás előtt foglalkoztak méhészettel. Már Hérodotosz említést tesz arról, hogy az Iszter (Duna) mellékén lakó trákok méheket tenyésztettek az ő idejében, vagyis 2600 évvel ezelőtt. A honfoglaló magyarok is minden bizonnyal ismerték a méhészetet. Erre utal a finnugor alapnyelvből származó méh és méz szavunk.

A magyar méz nemzetközi szinten elismert magas minőségű agrártermék. A Homokhátság éghajlata, a napsütéses órák magas száma elősegíti a méhek által látogatott növények virágainak gazdag vegetációját. Ezen virágok porából a méhek magas fokú illat- és ízaromájú mézet készítenek, melyet hagyományos módon, pergetéssel nyernek a térség méhészei.

Magyarországon a méhészet nem csupán mezőgazdasági termelő tevékenységet, hanem kultúrát is jelent. A mézet a mindennapokban sokrétűen fel lehet használni, kezdve a gasztronómiától, gyógyhatásán keresztül a szépészeti szerepéig.

A méhészetnek a Homokhátságon messze nyúló hagyományai vannak. Fontosnak tartjuk, hogy az akác- és virágméz nemzeti hagyományos gasztronómiánkban az őt megillető helyet foglalja el.
 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása az ünnepek alatt

A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása az ünnepek alatt

(2020.04.03. 11:29)

 A hivatal ügyfélfogadási rendje az alábbiak szerint alakul az ünnepek alatt:
Bővebben... ››
Tájékoztatás iskolai beiratásról

Tájékoztatás iskolai beiratásról

(2020.04.03. 10:45)

 TÁJÉKOZTATÁS a Szent László Katolikus Általános Iskola A 2020/2021. TANÍTÁSI ÉVRE TÖRTÉNŐ ÁLTALÁNOS ISKOLAI BEIRATKOZÁSRÓL
Bővebben... ››
Hirdetmény óvodai beiratkozásról

Hirdetmény óvodai beiratkozásról

(2020.04.03. 08:33)

 Hirdetmény  a Mórahalom Városi Önkormányzat által fenntartott  Mórahalmi Napköziotthonos Óvodába a 2020/2021-es nevelési évre történő  beiratkozás rendjéről
Bővebben... ››

További hírek ››