clock
tour
admin

Kocsimúzeum nyílt Mórahalmon

2020.01.17. 13:47

 Ünnepélyes keretek között, néptáncosokkal, citerazenével és mézeskalácsból készült lovakkal adták át tegnap Mórahalom legújabb turisztikai látványosságát, a kocsimúzeumot.

 – Ezek a kocsik egy-egy család történtét mondják el és rendkívül hálásak vagyunk azoknak a környékbelieknek, akik a kezdeményezés mögé álltak – mondta a mórahalmi lovaskocsi-múzeum tegnapi ünnepélyes megnyitóján Csányi László, Mórahalom alpolgármestere.

Új turisztikai attrakció

A Szegedi úti Futó-Dobó Lovascentrum mellett pénteken hivatalosan is megnyílt Mórahalom új turisztikai attrakciója, a kocsimúzeum. Mint korábban megírtuk, az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának részét képező LEADER programban nyerte el a város a múzeum megvalósításhoz szükséges forrást, amely konzorciumban az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesülettel és a mórahalmi önkormányzattal közösen valósult meg. A beruházást száz százalékban az unió finanszírozta, ennek költsége 28 millió 640 ezer forint volt.

Emlék a mestereknek

A megnyitó a Mórahalom Néptánc Egyesület műsorával kezdődött, a fiatalok kalotaszegi legényest táncoltak, a szervezők pedig forró teát osztottak. A jelenlévőket Csányi László alpolgármester köszöntötte.

– Hamar szárba szökkent kezdeményezés volt ez, sokan mellénk álltak. A helyi és környékbeli lovastársadalom egyöntetűen összefogott és segített a múzeum létrehozásában. Ezek a kocsik, a kovácsműhely használati tárgyai a helyi emberek mindennapjaihoz tartoztak. A múzeum egyben emlék is a mestereknek, köztük a legendás dorozsmai kocsikészítőknek és kovácsoknak – fogalmazott az alpolgármester.

Tisztelgés a homokháti emberek előtt


Csányi László hozzátette, a kiállítás tisztelgés a kocsikészítők, a gazdák és a homokháti emberek előtt is is, akik megőrizték ezeket a darabokat.

– Minden kocsi egy történet, ezek a kocsik élnek, a múltat közvetítik a jelen emberének. Kívánom, hogy az épület szolgálja a paraszti emlékek megőrzését – mondta az alpolgármester, aki köszönetet mondott Duka Félixnek is, a Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület elnökének.

A beszédek után Radics Bálint és felesége citerán muzsikált, a szervezők lilahagymás zsíros kenyérrel kínálták a jelenlévőket, a Móra Ferenc Általános Iskola negyedikesei pedig az öttömösi mézeskalácsgyár vezetője, Krabótné Tanács Anita segítségével ló alakú mézeskalácsot díszítettek.

Gyors és kényelmes

A kocsi lóvontatású jármű, eredetileg a szekérnek a 15. században Kocs községben kialakult változata. Könnyű, finom kidolgozása révén gyors és viszonylag kényelmes volt, ezért Európa-szerte híressé vált.

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Karnok Csaba


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Tovább tartanak nyitva a röszkei és ásotthalmi közúti átkelők

Tovább tartanak nyitva a röszkei és ásotthalmi közúti átkelők

(2020.07.03. 10:54)

 A nyári idegenforgalmi időszakra tekintettel hosszabb nyitvatartással dolgozik a Röszke és az Ásotthalom Közúti Határátkelőhely.
Bővebben... ››
Meghosszabbítottuk a lejárt fürdőjegyek érvényességét

Meghosszabbítottuk a lejárt fürdőjegyek érvényességét

(2020.07.03. 08:31)

 Újabb jó hírünk van! A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő a korábbi rendkívüli helyzetre való tekintettel a 2020. évben lejárt jegyek, bérletek, kedvezményre jogosító kuponok felhasználási idejét 2020. július 15-ig meghosszabbította!
Bővebben... ››
Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja

Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja

(2020.07.03. 07:58)

 Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően is – időkorlát nélkül – megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg taj-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség – közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) pénteken az MTI-vel.
Bővebben... ››

További hírek ››