clock
tour
admin
Önkormányzat

Közelebb a Homokhátság vízpótlásának megoldása

Ismét Mórahalomra látogatott a Norvég Királyság budapesti nagykövete

Évtizedes problémára nyújt megoldást az a program, melynek nyitórendezvényét április 22-én tartották Mórahalmon. A beruházás jelentőségét az is bizonyítja, hogy az eseményen részt vett Tove Skarstein, a Norvég Királyság budapesti nagykövete. A pályázat beindulásával egy olyan, hosszú távon az egész Homokhátság életminőségét befolyásoló vízelvezető csőrendszer épül ki, mely egyedülálló a Dél-Alföldön.
 

A Homokhátság az ország egyik legszélsőségesebb időjárású területe, ahol gyakran váltják egymást a hosszú aszályos időszakok és a heves esőzések. Hiába esik azonban átlagban elegendő csapadék, ennek egyre szélsőségesebb eloszlásából és a terület adottságaiból fakadóan mégis ez az ország légvízhiányosabb térsége. Az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 program végrehajtására Magyarország együttműködési megállapodást írt alá Norvégia, Izland, és Lichtenstein képviselőivel az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz Magyarországon” program megvalósítására. A program átfogó céljaihoz kapcsolódva, azokat szem előtt tartva valósul meg helyi szinten a beruházás, mely során a Tisza vize „közelebb kerül” Mórahalomhoz. A projekt eredményeként 1797 m hosszú nyomócsövet fektetnek le, és egy tolózárakna megépítése valósul meg. A projekt nagymértékben hozzájárul aszályos időszakokban a Homokhátság vízpótlásához, megvalósításával a fejlesztéssel érintett terület hosszú távon biztonságos, aszály és belvízi károktól védettebb, kiegyensúlyozottabb vízháztartású területté válik.
A megnyitón Nógrádi Zoltán „igen jelentős eseménynek” nevezte a beruházást, melynek gondolata tíz éve fogalmazódott meg a városvezetőben. Ahogyan Mórahalom polgármestere fogalmazott: ebben az „európai sivatagban” a víz kulcsfontosságú a gazdaság és az élet fennmaradásához. Az utóbbi évtizedek szélsőséges időjárása nehéz életkörülményeket teremtett a gazdálkodóknak, hiszen a túl sok és a túl kevés csapadék is nehézségeket, károkat okoz a mezőgazdaságban. A kiszámítható vízellátás nem csupán környezettudatos, de gazdasági szempontból is nélkülözhetetlen a homokháti kisvárosnak. Nógrádi Zoltán hangsúlyozta: a közel két km-es vezetékrendszer lehetővé teszi, hogy a kellő időben a kellő mennyiségű víz álljon rendelkezésre, s megszűnjön a nem megfelelő vízgazdálkodás a térségben.
Erdélyi Zoltán, a programot lebonyolító Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ ügyvezető igazgató-helyettese a nyitórendezvényen elmondta: rögös volt az út idáig, de a legfontosabb rész most következik. A szervezet célja, hogy konkrét problémákra, konkrét megoldásokat adjon, így jelen beruházás célkitűzései teljes mértékben megegyeznek a nemzetközi szervezet céljaival. A beruházás megvalósítására kitűzött egy év feszített munkatempót követel, de az előttünk álló kihívásokat komolyan kell vennünk, s 2016-ra még egy lépéssel közelebb kerülhetünk a vízproblémák megoldásához a térségben – mondta Erdélyi Zoltán.
A rendezvényen részt vett Tove Skarstein nagykövet is, aki beszámolt a jelenlévőknek a Norvég Finanszírozási Mechanizmus célkitűzéseiről, s elismeréssel nyilatkozott Mórahalom nagyszabású terveiről, illetve a beruházásról. A program támogatásával nem szűnnek meg a kapcsolatok a két fél között, hiszen az együttműködés kétoldalú, mint egy kétirányú utca, melyből az országok a jövőben is profitálhatnak – fogalmazott a Norvég Királyság budapesti nagykövete. A norvég diplomata másodszor tett látogatást a Homokhátság központjában: mindkét alkalommal a gazdasági kapcsolatok erősítése és a Norvég Alap által finanszírozott projektek kapcsán, ezekben ugyanis jeleskedik a város – sikeres példaként szolgál a Szent János térség minta tanyája.
A helyes vízgazdálkodást időben kell elkezdeni – hangsúlyozta Nógrádi Zoltán. Majd hozzátette, hogy meg kell előzni azt az állapotot, amikor ivóvízhiánnyal küzdhet a térség a helytelen öntözés miatt. Hosszú távon a beruházás az egész Homokhátság jövőjét, az itt élő családok boldogulását határozza meg.

Ünnepélyes nyitó rendezvény a HU04 C3-6 projekt keretén belül - VIDEO (8:47-től)
 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Tovább tartanak nyitva a röszkei és ásotthalmi közúti átkelők

Tovább tartanak nyitva a röszkei és ásotthalmi közúti átkelők

(2020.07.03. 10:54)

 A nyári idegenforgalmi időszakra tekintettel hosszabb nyitvatartással dolgozik a Röszke és az Ásotthalom Közúti Határátkelőhely.
Bővebben... ››
Meghosszabbítottuk a lejárt fürdőjegyek érvényességét

Meghosszabbítottuk a lejárt fürdőjegyek érvényességét

(2020.07.03. 08:31)

 Újabb jó hírünk van! A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő a korábbi rendkívüli helyzetre való tekintettel a 2020. évben lejárt jegyek, bérletek, kedvezményre jogosító kuponok felhasználási idejét 2020. július 15-ig meghosszabbította!
Bővebben... ››
Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja

Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja

(2020.07.03. 07:58)

 Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően is – időkorlát nélkül – megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg taj-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség – közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) pénteken az MTI-vel.
Bővebben... ››

További hírek ››