clock
tour
admin
Önkormányzat

Közelebb a Homokhátság vízpótlásának megoldása

Ismét Mórahalomra látogatott a Norvég Királyság budapesti nagykövete

Évtizedes problémára nyújt megoldást az a program, melynek nyitórendezvényét április 22-én tartották Mórahalmon. A beruházás jelentőségét az is bizonyítja, hogy az eseményen részt vett Tove Skarstein, a Norvég Királyság budapesti nagykövete. A pályázat beindulásával egy olyan, hosszú távon az egész Homokhátság életminőségét befolyásoló vízelvezető csőrendszer épül ki, mely egyedülálló a Dél-Alföldön.
 

A Homokhátság az ország egyik legszélsőségesebb időjárású területe, ahol gyakran váltják egymást a hosszú aszályos időszakok és a heves esőzések. Hiába esik azonban átlagban elegendő csapadék, ennek egyre szélsőségesebb eloszlásából és a terület adottságaiból fakadóan mégis ez az ország légvízhiányosabb térsége. Az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 program végrehajtására Magyarország együttműködési megállapodást írt alá Norvégia, Izland, és Lichtenstein képviselőivel az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz Magyarországon” program megvalósítására. A program átfogó céljaihoz kapcsolódva, azokat szem előtt tartva valósul meg helyi szinten a beruházás, mely során a Tisza vize „közelebb kerül” Mórahalomhoz. A projekt eredményeként 1797 m hosszú nyomócsövet fektetnek le, és egy tolózárakna megépítése valósul meg. A projekt nagymértékben hozzájárul aszályos időszakokban a Homokhátság vízpótlásához, megvalósításával a fejlesztéssel érintett terület hosszú távon biztonságos, aszály és belvízi károktól védettebb, kiegyensúlyozottabb vízháztartású területté válik.
A megnyitón Nógrádi Zoltán „igen jelentős eseménynek” nevezte a beruházást, melynek gondolata tíz éve fogalmazódott meg a városvezetőben. Ahogyan Mórahalom polgármestere fogalmazott: ebben az „európai sivatagban” a víz kulcsfontosságú a gazdaság és az élet fennmaradásához. Az utóbbi évtizedek szélsőséges időjárása nehéz életkörülményeket teremtett a gazdálkodóknak, hiszen a túl sok és a túl kevés csapadék is nehézségeket, károkat okoz a mezőgazdaságban. A kiszámítható vízellátás nem csupán környezettudatos, de gazdasági szempontból is nélkülözhetetlen a homokháti kisvárosnak. Nógrádi Zoltán hangsúlyozta: a közel két km-es vezetékrendszer lehetővé teszi, hogy a kellő időben a kellő mennyiségű víz álljon rendelkezésre, s megszűnjön a nem megfelelő vízgazdálkodás a térségben.
Erdélyi Zoltán, a programot lebonyolító Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ ügyvezető igazgató-helyettese a nyitórendezvényen elmondta: rögös volt az út idáig, de a legfontosabb rész most következik. A szervezet célja, hogy konkrét problémákra, konkrét megoldásokat adjon, így jelen beruházás célkitűzései teljes mértékben megegyeznek a nemzetközi szervezet céljaival. A beruházás megvalósítására kitűzött egy év feszített munkatempót követel, de az előttünk álló kihívásokat komolyan kell vennünk, s 2016-ra még egy lépéssel közelebb kerülhetünk a vízproblémák megoldásához a térségben – mondta Erdélyi Zoltán.
A rendezvényen részt vett Tove Skarstein nagykövet is, aki beszámolt a jelenlévőknek a Norvég Finanszírozási Mechanizmus célkitűzéseiről, s elismeréssel nyilatkozott Mórahalom nagyszabású terveiről, illetve a beruházásról. A program támogatásával nem szűnnek meg a kapcsolatok a két fél között, hiszen az együttműködés kétoldalú, mint egy kétirányú utca, melyből az országok a jövőben is profitálhatnak – fogalmazott a Norvég Királyság budapesti nagykövete. A norvég diplomata másodszor tett látogatást a Homokhátság központjában: mindkét alkalommal a gazdasági kapcsolatok erősítése és a Norvég Alap által finanszírozott projektek kapcsán, ezekben ugyanis jeleskedik a város – sikeres példaként szolgál a Szent János térség minta tanyája.
A helyes vízgazdálkodást időben kell elkezdeni – hangsúlyozta Nógrádi Zoltán. Majd hozzátette, hogy meg kell előzni azt az állapotot, amikor ivóvízhiánnyal küzdhet a térség a helytelen öntözés miatt. Hosszú távon a beruházás az egész Homokhátság jövőjét, az itt élő családok boldogulását határozza meg.

Ünnepélyes nyitó rendezvény a HU04 C3-6 projekt keretén belül - VIDEO (8:47-től)
 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Hivatalosan is átadták a Homokhátság új szakképző iskoláját Mórahalmon

Hivatalosan is átadták a Homokhátság új szakképző iskoláját Mórahalmon

(2018.12.14. 14:49)

 Egy éve tették le a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolája alapkövét, és az azóta eltelt hónapok alatt felépült és elindult a Homokhátság új szakképző iskolája. Idén, december 14-én, egy évvel az alapkő letétele után hivatalosan is átadják az épületet. Az esemény fontos és szimbolikus értékű egyaránt, hiszen új állami iskola alapítása hosszú idő óta nem történt.
Bővebben... ››
Az ünnepek alatt is nyitva a fürdő

Az ünnepek alatt is nyitva a fürdő

(2018.12.14. 12:03)

 Az Év Fürdője az ünnepek alatt is várja látogatóit! A szenteste az év egyetlen napja, amikor a fürdő zárva tart, de a két ünnep között, sőt az újévben is hosszabbított nyitva tartással igyekszünk kedveskedni vendégeinknek.
Bővebben... ››
Igazgatási szünet a Városházán

Igazgatási szünet a Városházán

(2018.12.13. 09:59)

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a Mórahalmi Polgármesteri Hivatal az 2018. december 15-én (szombaton) igazgatási szünetet tart!


Bővebben... ››

További hírek ››