clock
tour
admin

Levegőből és a földön is keresik a parlagfüvet – Harminc fertőzött területet találtak a mórahalmi járásban

2019.08.12. 13:25

 Légi parlagfű-felderítést is végeztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai, helikopterrel ugyanis a nehezen hozzáférhető helyek szemléje jóval hatékonyabb. Az eddigi felmérés szerint a megyében több parlagfűvel fertőzött területet találtak mint a tavalyi évben – írja tájékoztatójában a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata.

 Idén a sok eső miatt a parlagfű gyorsabban fejlődik, erősebb a fertőzöttség, mint aszályos időben – mondta Tóth Zoltán, a Csongrád Megyei Kormányhivatal hatósági főosztályának vezetője. Hozzátette, hogy a növény jobbára száras, leveles, de virágbimbós állapotban napról napra nagyobb számban fordul elő. Ezért a levegőből és a földön is ellenőrzik a kormányhivatal munkatársai a megyében a parlagfüves területeket. Legutóbb helikopterrel 4 órás légi felderítést végeztek. Már az első 2 órában akkora területet ellenőriztek, mint gépjárművel 2 hét alatt. Emellett a nehezebben megközelíthető helyeket is hatékonyabban szemlézhették. Szezononként gépjárművel egyébként naponta, levegőből pedig egy-két alkalommal derítik fel a megye járásainak területeit.

Helikopterrel eddig 98 db fertőzött területet sikerült beazonosítani, ahová gépjárművel is kimennek a kormányhivatal munkatársai, így ez a szám valószínűleg még 10-20 százalékkal magasabb is lehet. A legtöbbet, 55 darabot a szegedi járásban, a mórahalmiban harmincat, a csongrádiban hatot, a szentesiben ötöt, a hódmezővásárhelyiben kettőt, a makóiban viszont egyet sem találtak.

Csongrád megyében az elmúlt hónap földi ellenőrzéseinek eredményeként 35 alkalommal szabtak ki növényvédelmi bírságot, összességében 1 millió forint értékben, ez a szám előző évekhez képest jelentős növekedést mutat. Tóth Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdának az első fagyok megjelenéséig, általában október második hetéig kell gondoskodnia a parlagfű mentesítéséről. Addig pedig megyeszerte naponta szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

Tavaly egyébként 412 esetben bírságolt a hivatal parlagfű miatt, több mint 8 millió forint büntetést szabtak ki. Általánosságban elmondható, hogy 95-98% a fizetési hajlandóság.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

ÁLLÁSLEHETŐSÉG - SOCIAL MEDIA MANAGER

ÁLLÁSLEHETŐSÉG - SOCIAL MEDIA MANAGER

(2019.12.10. 09:30)

 Mórahalom turisztikai marketing és reklám tevékenységit koordináló csapatába keresünk rátermett, nyitott és lelkes kollégát social media manager pozícióba.
Bővebben... ››
Adventi ajándékok az egész családnak!

Adventi ajándékok az egész családnak!

(2019.12.10. 09:14)

 Decemberben minden megvásárolt családi jegy mellé ajándékba adunk egy kölyökjegyet vagy egy 3 órás jegyet vagy egy úszójegyet! Dönts el Te, hogy melyiket használod fel! Az akció 2019. december 1-31. között érvényes!
Bővebben... ››
Blues Karácsony Kolo-ban

Blues Karácsony Kolo-ban

(2019.12.10. 09:14)

 2019. december 14-én, szombaton 16 órakor hatalmas karácsonyi készülődés veszi kezdetét a Kolo Szerb Kulturális Központban, amire sok szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját. "Blues Karácsony" rendezvényünkön kreatív workshopok keretén belül készíthetnek karácsonyi figurákat és karácsonyfadíszeket gyöngyből Dimény Ibolyával, csuhéból Ducza Andreával, fából Tisza Sándorral, de a papírból és anyagból készült angyalkák sem maradnak el Deák Andreával, nem beszélve a karácsonyi Manók megalkotásáról Bán Beával. Ám ez még korántsem a sor vége. 18 órás kezdettel meghallgathatják Carlos, a gitárvirtuóz, valamint Ács Zoli gitárkoncertjét. 19.30-kor pedig a szegedi Blues Brothers őrületes koncertje koronázza meg a napot.
Bővebben... ››

További hírek ››