clock
tour
admin

Levegőből és a földön is keresik a parlagfüvet – Harminc fertőzött területet találtak a mórahalmi járásban

2019.08.12. 13:25

 Légi parlagfű-felderítést is végeztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai, helikopterrel ugyanis a nehezen hozzáférhető helyek szemléje jóval hatékonyabb. Az eddigi felmérés szerint a megyében több parlagfűvel fertőzött területet találtak mint a tavalyi évben – írja tájékoztatójában a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata.

 Idén a sok eső miatt a parlagfű gyorsabban fejlődik, erősebb a fertőzöttség, mint aszályos időben – mondta Tóth Zoltán, a Csongrád Megyei Kormányhivatal hatósági főosztályának vezetője. Hozzátette, hogy a növény jobbára száras, leveles, de virágbimbós állapotban napról napra nagyobb számban fordul elő. Ezért a levegőből és a földön is ellenőrzik a kormányhivatal munkatársai a megyében a parlagfüves területeket. Legutóbb helikopterrel 4 órás légi felderítést végeztek. Már az első 2 órában akkora területet ellenőriztek, mint gépjárművel 2 hét alatt. Emellett a nehezebben megközelíthető helyeket is hatékonyabban szemlézhették. Szezononként gépjárművel egyébként naponta, levegőből pedig egy-két alkalommal derítik fel a megye járásainak területeit.

Helikopterrel eddig 98 db fertőzött területet sikerült beazonosítani, ahová gépjárművel is kimennek a kormányhivatal munkatársai, így ez a szám valószínűleg még 10-20 százalékkal magasabb is lehet. A legtöbbet, 55 darabot a szegedi járásban, a mórahalmiban harmincat, a csongrádiban hatot, a szentesiben ötöt, a hódmezővásárhelyiben kettőt, a makóiban viszont egyet sem találtak.

Csongrád megyében az elmúlt hónap földi ellenőrzéseinek eredményeként 35 alkalommal szabtak ki növényvédelmi bírságot, összességében 1 millió forint értékben, ez a szám előző évekhez képest jelentős növekedést mutat. Tóth Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdának az első fagyok megjelenéséig, általában október második hetéig kell gondoskodnia a parlagfű mentesítéséről. Addig pedig megyeszerte naponta szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

Tavaly egyébként 412 esetben bírságolt a hivatal parlagfű miatt, több mint 8 millió forint büntetést szabtak ki. Általánosságban elmondható, hogy 95-98% a fizetési hajlandóság.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Pécsváradi Big Band koncert

Pécsváradi Big Band koncert

(2019.08.23. 12:54)

 A zenekar műsorát a „Ludas Matyi” c. előadása előtt tekinthetik meg a
mórahalmi Patkó Lovas Színházban.
Bővebben... ››
Áramszünet lesz a gyógyfürdőben

Áramszünet lesz a gyógyfürdőben

(2019.08.23. 12:53)

 Tájékoztatás hálózati munkálatok miatti korlátozott szolgáltatásról a fürdőben.
Bővebben... ››
30 éves születésnapját ünnepli Mórahalom városa

30 éves születésnapját ünnepli Mórahalom városa

(2019.08.23. 08:12)

 Mórahalom 30 éves várossá nyilvánítása alkalmából augusztus utolsó hétvégéjén háromnapos programsorozattal ünnepel a település. Augusztus 30-án, pénteken 17 órakor a Városháza aulájában megnyílik a Tóth Menyhért emlékkiállítás, 18 órakor pedig az Aranyszöm Rendezvényházban ünnepi ülést tart az Értéktár Bizottság, valamint megnyitják az Értéktár fotókiállítást. 19 órakor a Csík zenekar koncertjét hallgathatják meg a rendezvénysátorban az Aranyszöm udvarán.
Bővebben... ››

További hírek ››