clock
tour
admin

Majdnem hatvan éve önkéntes tűzoltó

2019.09.12. 07:45

 1962. március 15-e óta önkéntes tűzoltó a Mórahalom Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél a 74 esztendős Lázár Pál, aki MiG-21-es vadászgépeket is szerelt.

 – Volt egy osztálytársam, aki rá­beszélt. A nyolc általános után úgy döntöttem, belefér, így lettem önkéntes tűzoltó. 1962. március 15-én léptem be, 17 évesen – mesélte a 74 éves Lázár Pál, aki így mutatkozott be: tősgyökeres mórahalmi, itt született, és itt is akarja végezni.

Egyből bedobták a mélyvíz­­be, tűzoltóversenyre ké­szült a csa­­pat, nemcsak a szüksé­ges tudnivalókat kellett el­­sajátítani, ha­­nem időre is kellett azokat teljesíteni. – Mindent félretettem a cél érdekében – tette hozzá.
A katonaság alatt először Szolnokon, a repülőtiszti iskolában ta­­nult, majd őrvezetőként került a kecskeméti hadi reptérre, de előtte még elvégezte a villanyszerelő-iskolát, így lett repülőgép­sze­relő, MiG–21-es vadászgépeket szerelt. Őrmesterként szerelt le, majd hazajött Mórahalomra.

– Rajparancsnok lettem a tűz­­oltóságnál. Az volt a feladatom, hogy az újonnan belépő gye­rekeket megtanítsam, hogy kell összekapcsolni a tömlőket, kezelni az osztót, hogy kell sugárcsővel célba lőni és célba tartani a vízsugárral. A há­­zas­sá­­gom tönkrement a szol­­gálat mi­­att, de a két fiamat be­­avattam, ők is önkéntes tűzoltók lettek, jól is csinálták – mesélte Lá­zár Pál, aki két emlékezetes vo­­nulását is felidézte.

Úgy tíz évvel ezelőtt Ásotthalomnál a benzinkút közelében tűz volt. Mindenhonnan riasztották a tűzoltókat, igyekeztek kiszivattyúzni az üzemanyagot a tartályokból, majd tartálykocsik szállították el, ha átterjed a tűz, ne legyen nagyobb baj. Lá­­zár akkor a szegedi Zalka Máté laktanyában dolgozott biztonsági őrként, on­­nan rohant kifelé az erdőtűzhöz egyenruhában, pisztollyal az oldalán, mert fegyverviselési en­­gedélye is volt.

– Mondták, pisztollyal nem lehet tüzet oltani. Mondtam, hogy senkinek nem adhatom oda a fegyvert, mu­­száj viselnem, míg el nem zá­­rom. Egy baj volt: füstszagú lett az egyenruhám – me­­sélte.

Egy másik esetben egy ház melléképülete égett. – Látom, hogy épp csak pisilnek a csővel, olyan vékonyan jött a víz. Mondtam, hogy vállalom a felelősséget, de adja rá a szivattyúra a teljes teljesítményt. Céloztam, a tűztől másfél méterre, szálltak a cserepek, elvágtam a tűz vo­­nu­lá­­si útját. Amikor kiértek a sze­­ge­­di hivatásosok, megkérdezték, ezt ki csinálta. Kezet fogtak, és gratuláltak – emlékezett vissza.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Álláshirdetések

Álláshirdetések

(2020.08.04. 10:01)

 Mórahalom Városi Önkormányzat állást hirdet titkársági munkatárs, projek aszisztens és gazdálkodási ügyintéző munkakör betöltésére.
Bővebben... ››
Zastava Piknik és Grill Party

Zastava Piknik és Grill Party

(2020.08.03. 09:43)

 Sok szeretettel meghívjuk a 2020. augusztus 8-án megrendezésre kerülő Zastava Piknik & Grill Party-ra, a Kolo Szerb Kulturális Központban, ahol a következő programokkal várjuk:
Bővebben... ››
A mórahalmi Nagy Ferenc véletlen csöppent bele a versenytánc világába

A mórahalmi Nagy Ferenc véletlen csöppent bele a versenytánc világába

(2020.08.03. 09:18)

 A mórahalmi származású Nagy Ferenc 19 éves korára maga sem hitte volna, hogy ennyire rabul ejti majd a tánc világa. A sportág iránti szeretet a Vasvári Pál középiskolában kezdődött, ahol választani kellett egy sportágat, a mindennapi testnevelés mellet, hogy ne kelljen heti 5 órát járnia tesire. Válaszható volt a labdarúgás, a kézilabda és a kosárlabda is, de a táncra esett a választás, hiszen – mint mondta – nem árt, ha tud az ember táncolni. Pár hónap után vált ez komoly elköteleződéssé a fiú életében.
Bővebben... ››

További hírek ››