clock
tour
admin

Mit jelent a települési értéktár?

 A Települési Értéktárak létrehozását és működtetését a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet „a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról” szóló jogszabály szabályozza

A különböző értéktárakban azokat az elemeket gyűjtik, melyek a magyarságra jellemző szellemi, anyagi, természeti vagy közösségi értékkel rendelkeznek. Innen lépcsőzetesen kerülhetnek egyre feljebb a kiválasztott elemek. A Települési értéktárból a megyei értéktárba, onnan a nemzeti értéktárba. Az értéktárak csúcsán a Hungarikumok listája szerepel, amelybe olyan elemek kerülhetnek be, amik ránk, magyarokra jellemzőek, külföldieknek a magyarokat juttatják eszébe. Ilyenek például Puskás Ferenc életműve, a pálinka, a szikvíz.

Annak eldöntése, hogy mi kerülhet bele az egyes értéktárakba, az adott értéktár bizottságának feladata.

Mórahalmon is működik Települési Értéktár Bizottság, mely folyamatosan dolgozik azon, hogy helyi értékeinket elsősorban itt helyben elismerjük és megismerjük, majd az arra érdemeseket magasabb szintre is eljuttassuk.

A Mórahalmi Települési Értéktár Bizottság tagjai:
Mucsi György, elnök alpolgármester
Dr. Tóth Krisztián, titkár Polgármesteri Hivatal osztályvezetője
Berta Gyuláné Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatója
Bóka Zita Homokháti Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetője
Dr. Tóth István Muzeológus
Duka Félix Móranet Kft. ügyvezetője
Talmácsi István Főépítész
Magyar Istvánné volt Közösségi Ház igazgató
Berta Zsolt Móra-Art Kulturális Kft. ügyvezetője
Stampf Mariann Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője
Kovács-Tanács Istvánné Közművelődési szakember


Az értéktárakban szereplő elemekre semmilyen törvény által előírt kötelezettség nem hárul, a felvételről, de akár az értéktárból való kivezetésről is az adott szinthez tartozó Értéktár Bizottság dönthet. Ugyanakkor szerepet játszhatnak a település hírnevének terjesztésében, reklámértékük lehet és részt vehetnek meghatározott pályázatokon.
A települési értéktár munkájának az a célja, hogy a helyi lakosokkal együtt összegyűjtse és megőrizze azokat a jellegzetességeket, amire mi mórahalmiak büszkék lehetünk, és ezeket az értékeinket az idelátogatókkal, illetve az ország egyéb tájain élőkkel megismertessünk.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Holnaptól nyit a városi piac

Holnaptól nyit a városi piac

(2020.04.06. 17:44)

 A mórahalmi városi piac 2020. április 7-től a megszokott napokon( KEDD, CSÜTÖRTÖK, SZOMBAT) megnyitja kapuit.
Bővebben... ››
Elmarad az áprilisi vásár!

Elmarad az áprilisi vásár!

(2020.04.06. 10:29)

 Tájékoztatjuk a Tisztelt érdeklődőket, hogy a mórahalmi Országos Kirakodó és Állatvásár 2020.04.19.-én NEM KERÜL MEGRENDEZÉSRE!
Megértésüket köszönjük!
Bővebben... ››
Beiratkozás a Móra Ferenc Általános Iskolába

Beiratkozás a Móra Ferenc Általános Iskolába

(2020.04.06. 09:20)

 Tisztelt Szülő/Törvényes képviselő!Tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre, az általános iskolai beiratkozás folyamata a 2020/2021. tanítási évre vonatkozóan az emberi erőforrások minisztere 7/2020. (III. 25.) EMMI határozata alapján történik.
Bővebben... ››

További hírek ››