clock
tour
admin

Mórahalmi kecskesajt

A kecske teje abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl jótékony hatású a különböző betegségek gyógyításában, alkalmas az anyatej pótlására, valamint kiváló szépségápoló szer.


A kecsketejből készült sajtok egy egészen különleges csoportot képeznek a sajtokon belül. Készítésük ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik.
Különlegességük abban is megnyilvánul, hogy jellemző rájuk a szezonalitás, hiszen amíg tavasszal el nem választják a gidát az anyjától, addig sajtot sem lehet készíteni a tejből, mert a gida mind megissza.

Ízvilágukat tekintve jellemző rájuk, hogy erős karakterűek, ahogy a kecsketejet is könnyű felismerni az ízéről, a belőle készült sajtok is összetéveszthetetlenek. A natúr, ízesítés nélküli kecskesajtok mellett készítenek alapanyagukban ízesített, illetve különböző ízesítésű és alapanyagú kéreggel bevont fajtákat is. Ízesítőjük lehet pirospaprika, kömény, fokhagyma, lilahagyma, kapor, bazsalikom, illetve olajos magvak, aszalt gyümölcsök. A lehetőségek száma szinte végtelen. Hatalmas előnyük, hogy tejallergiások is fogyaszthatják a kecsketejből készült termékeket.

A térség éghajlatából eredően a táj adottságait, az itt található legelők növényzetét a kecsketartásban nagyon jól lehet hasznosítani. A kecskét régen a szegények tehenének tartották, a magyar paraszti kultúrában így foglalt el fontos helyet. A teje és az abból készített sajt is kiváló élelmiszer, telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően központi helyet foglalhat el az egészséges táplálkozás étrendjében is.

A sajtkészítés, a házilag készült sajtok fogyasztása a vidéki életformához természetes módon kötődik. A kecsketejből készített sajtok ötvözik a hagyományos életformát, ugyanakkor eleget tesznek a korszerű, egészséges életmód iránti igénynek is.

Településünkön a kecskesajt készítése során hagyományos és modern eljárásokat egyaránt alkalmaznak. A sajt érlelése természetes úton, adalékanyagok felhasználása nélkül történik, az elkészült sajt tartósítószert és mesterséges aromákat, valamint egyéb adalékanyagokat nem tartalmaz.

A kecskesajt fűszerezéshez helyben termett zöldfűszereket használnak. A térségre jellemző a magas napsütéses órák száma, így a megtermett fűszernövények zamata különösen erős. Ezek a zöldfűszerek egyrészt az elkészült sajtok ízesítését szolgálják, másrészt a kecskék által legelt fű közé keveredve a tejnek is eredeti zamatot kölcsönöznek.

Településünkön a frissen készített, valamint az érlelt kecskesajtok mind a helyi lakosok, mind az idelátogató turisták körében nagy kedveltségnek örvendenek, fenntartva ezzel a hagyományos kultúra továbbélését, valamint annak modern táplálkozással való ötvözését.
 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Mindenkit vár a mórahalmi strand!

Mindenkit vár a mórahalmi strand!

(2020.05.29. 12:21)

 Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Szent Erzsébet Mórahalmi a Pünkösdi hosszú hétvégén is nyitva tart!
Bővebben... ››
Pünkösdi akciók a Bivaly Bowling Clubban

Pünkösdi akciók a Bivaly Bowling Clubban

(2020.05.29. 12:16)

 Van már programotok a pünkösdi hosszú hétvégére?
Gyertek be hozzánk bármilyen is az időjárás!
Bővebben... ››
Lassan tér vissza az utazási kedv

Lassan tér vissza az utazási kedv

(2020.05.29. 12:12)

 Lassan visszatér az élet a megszokott medrébe, a turizmus is éledezni kezd, megnyíltak a szállodák és a fürdők is a megyében. A szállásadók bizakodóak, bár a jelenlegi helyzetben már az 50 százalékos kihasználtságnak is örülnek.
Bővebben... ››

További hírek ››