clock
tour
admin

Mórahalmi vásár: aszfalttal, mint a paradicsomban!

2013.11.18. 11:06

Amit a mórahalmi vásárban nem lehet kapni, az nincs is - vélekednek sokan. Vasárnap is hatalmas embertömeg áramlott a forgatagban, szinte minden kosárba vagy szatyorba került vásárfia.

A kofák mindig elégedetlenek a forgalommal, de abban kivétel nélkül egyetértettek: jót tett a vásárnak, hogy aszfalt került a homokra.- Rengeteg a nép, fárasztó mindent végigjárni - mondja egy férfi, amikor arról érdeklődünk, hogy milyennek tartja a mórahalmi vásárt. És valóban, szinte egy gombostűt sem lehet leejteni, akkora a tömeg, csak araszolva tudunk haladni a sorok között. Egy öblös hangú férfi már bizonyosan unja a tolongást, mert arra biztatja a komáját, hogy nézzen már szét, hogy hol találni hamarjában egy sörsátort. Mi inkább egy asszonnyal elegyedünk szóba, aki Röszkéről érkezett határozott céllal: kilyukadt a kisfazekam, azt szeretném kicserélni - magyarázza Veronika néni. Szerencséje van, mert előttünk egy árus éppen lábast mér "kilóra". Magyar termék Bonyhádról - hirdeti egy tábla. Vera néni ki is választ egyet, ezerkétszázat fizet érte, majd amikor nekünk mutogatja a lábast, észreveszi, hogy le van verve a zománca. Panaszkodik is mindjárt az eladónak, aki megnyugtatja, itt mindegyik hibás egy kicsit, de ennyi pénzért ilyet kapni. Ennyiben maradnak, a lábas a többi portéka közé kerül. Viaszkos vásznat, gyökérmagot rejtett már a szatyor.Kicsit odébb egy családdal elegyedünk szóba. Drenkovics Gáborék a városban élnek, ruhát, csizmát vennének. Azt mondják, nagyon örülnek a fejlesztéseknek, végre nem kell elmerülniük a homokban. - Jó ötlet volt aszfaltot húzni a vásártérre, de azt sem lehet nem észrevenni, hogy sokkal kulturáltabban működnek a büfék. Fia, a 7 éves Gabika fülig érő szájjal mutatja a vásárfiát: két nagy Hupikék törpikés csomagot. Mindkettőben 4 figura lapul, nem került többe háromszáznál. Ezt mi is vinnénk a gyerkőcöknek, lelkendezünk, de le is lohad mindjárt a lelkesedésünk, amikor megtudjuk, hogy a "kínai turkálóban" lehet hozzájutni, már ha az embernek van türelme kiállni a sorát.Zoknit, sapkát, sálat árulnak egy helyen. - Öt pár zokniért csak 500 forintot kérünk, mégsem viszik, panaszkodik Norbi. Heves megyéből érkeztünk, majd mindig itt vagyunk, de most gyengén megy a bolt - hadarja a fiatalember, majd elnézést kér, de mennie kell, újabb érdeklődő várja. Közben megéhezünk, egy pecsenyesütőnél kötünk ki. Maros Géza Pirtóról járja a vásárt, immáron 30 éve. Kérdeznünk sem kell, magától mondja: - Úgy érzem magam, mintha a paradicsomban lennénk! - lelkendezik. - Óriási nagy gödör éktelenkedett itt mellettünk, amikor esett, mindig megtelt vízzel, sokan beleléptek, aztán szórták a szitkokat. Nagyon megérdemeltük már, hogy lebetonozzák! Kiskunhalasra, Félegyházára és Kecelre is járnak vásározni, de mint mondja: a mórahalmi egy orrhosszal mindegyiket veri.Marika a férjével kolbászt falatozott mellettünk, szerintük egy jó vásár mindig egy jó sült kolbásszal ér véget, inkább előre beveszik a bilagitot. Kübekházáról jöttek és be is szerezték, amit kerestek: az új köcsögfájukra találtak cserépedényeket. Hármat is vettek. Tényleg mindent kapni a mórahalmi vásárban.
 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Álláshirdetések

Álláshirdetések

(2020.08.04. 10:01)

 Mórahalom Városi Önkormányzat állást hirdet titkársági munkatárs, projek aszisztens és gazdálkodási ügyintéző munkakör betöltésére.
Bővebben... ››
Zastava Piknik és Grill Party

Zastava Piknik és Grill Party

(2020.08.03. 09:43)

 Sok szeretettel meghívjuk a 2020. augusztus 8-án megrendezésre kerülő Zastava Piknik & Grill Party-ra, a Kolo Szerb Kulturális Központban, ahol a következő programokkal várjuk:
Bővebben... ››
A mórahalmi Nagy Ferenc véletlen csöppent bele a versenytánc világába

A mórahalmi Nagy Ferenc véletlen csöppent bele a versenytánc világába

(2020.08.03. 09:18)

 A mórahalmi származású Nagy Ferenc 19 éves korára maga sem hitte volna, hogy ennyire rabul ejti majd a tánc világa. A sportág iránti szeretet a Vasvári Pál középiskolában kezdődött, ahol választani kellett egy sportágat, a mindennapi testnevelés mellet, hogy ne kelljen heti 5 órát járnia tesire. Válaszható volt a labdarúgás, a kézilabda és a kosárlabda is, de a táncra esett a választás, hiszen – mint mondta – nem árt, ha tud az ember táncolni. Pár hónap után vált ez komoly elköteleződéssé a fiú életében.
Bővebben... ››

További hírek ››