clock
tour
admin

Mórahalmon tartott előadást Maurer Oszkár, borász

2017.11.14. 19:24

Maurer Oszkár Mórahalomtól nem messze, a ma már Szerbiához tartozó Hajdújáráson él. A Dél-Csongrádi borvidékhez tartozó szőlőültetvényeinek egy része is itt, a másik része pedig az ikonikus Szerémi borvidéken található.

Borászatának jellemző szőlőfajtái a kadarka, furmint, szerémi zöld, kövidinka, bakator, mézes fehér, sárga muskotály, bánáti rizling, fehér kadarka, vadfekete, rajnai rizling, pinot noir, kékfrankos. 15 hektárnyi szőlőterületéhez tartozóan ő gondozza a világ legrégebbinek ismert, 1880-ban telepített kadarkaültetvényét is.A Maurer-dinasztia számára a múlt is a borászatról szólt. Oszkár dédapja készítette a borvidék első pezsgőjét még a húszas években. A dédapa és a nagyapa is Szegedre járt vincellérképzésre, ott tanulták el a borászat csínját-bínját. A háború után elkobozták a családi birtokot, Oszkár édesapja már az állami pincegazdaságnál dolgozott. A fiú is folytatta a hagyományokat: Magyarkanizsán tanulta a gyümölcstermesztést és a szőlészetet.

A Maurer-borok hazánkban is igen népszerűek: már 2000-ben Szegeden, hivatásos borászokat megelőzve nyert borversenyt egy mézes fehér főborral. Az első sikerek után kezdett eladásra is bort készíteni, ám továbbra is kézműves módon. Hagyományos gyalogművelésű ültetvényein a kapa az egyetlen lehetséges gyomirtó. A régi tőkéknél csak ember és ló járt a parcellákban, gép soha nem pöfékelt. A Kadarka mostanság is a százesztendős öreg diófa alatt erjed, az érlelés pedig fahordókban történik.

- A legenda szerint Mátyás király visegrádi palotájának a szökőkútjából is szerémségi bor folyt, amit szegedi borkereskedők szállítottak oda. Galeotto Marzio, Mátyás udvarának történetírója és Vitéz János ugyancsak az aranyat termő szerémségi szőlőket dicséri. A XV. században 77 szegedi polgári családnak volt birtoka Szerémségben. Ezért is fontos számomra a legenda újraélesztése. A szerbeket nem érdekli a szerémi bor, őket nem szólította meg a hegy. Engem igen. És úgy tűnik a magyarországi borász szakma is értékeli a törekvéseimet.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Nemzeti Magánszállás Tanúsító Védjegyet kapott négy szálláshely Mórahalmon

Nemzeti Magánszállás Tanúsító Védjegyet kapott négy szálláshely Mórahalmon

(2017.11.23. 08:36)

 Németh Apartmanházak, Lak6 Apartmanház,
Borostyán Apartmanház és a Charlie Vendégház.
Bővebben... ››
Közmeghallgatás

Közmeghallgatás

(2017.11.22. 14:57)

Mórahalom Város Képviselő-testülete 2017. november 30-án közmeghallgatást tart.
Helszín: Városháza, Díszterem
Bővebben... ››
Bérbeadó ingatlanok Mórahalmon

Bérbeadó ingatlanok Mórahalmon

(2017.11.22. 11:48)

Mórahalom város önkormányzata az alább létesítményeit bérbeadás útján meghirdeti:
Bővebben... ››

További hírek ››