clock
tour
admin

Mórahalom, Csipak-semlyék

Az egykori Szeged-Alsótanya keleti felén elhelyezkedő, a Tiszához viszonylag közel fekvő Csipak-semlyék relatíve nagy kiterjedése mellett gyenge lefolyású kismedence. Ennek ellenére a terület szikesedése kismértékű.

A mélyebb részeken nádassal, zsombéksásossal és magassásréttel találkozunk. A magasabb térszíneken a kékperjés láprét az uralkodó. Tájképi szempontból nem elhanyagolhatók az apróbb fűzlápok és fehérfűz ligetek foltjai. Az állattartásnak köszönhetően a kisebb buckahátakon a homoki legelő dominál. Imitt-amott feltűnnek a zsályás-legyezőfüves sztyepprét maradványai is.

 

A terület jelentős természeti értékek őrzője. A semlyék növényvilága rendkívül változatos. Megyénkben ritka jelenségnek számít a szibériai (Iris sibirica) és a fátyolos nőszirom (Iris spuria) tömeges együttes előfordulása, amire már Csongor győző 1982-ben felhívta a figyelmet. A magasabb fekvésű foltokon jelentős számban tenyészik a budai imola (Centaurea sadleriana), a tarka sáfrány (Crocus variegatus), az epergyöngyike (Muscari botryoides), az agárkosbor (Orchis morio), a pókbangó (Ophrys sphegodes), a poloskaszagú kosbor (Orchis coriophora) és a vitézvirág (Anacamptis piramidalis). A kékperjés láprétek jellemző védett növénye a kornistárnics (Gentiana pneumonanthe). A területen nagy egyedszámban fellelhető még a kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum) és a mocsári kosbor (Orchis laxiflora palustris) is.

A védett bogarak közül génbanknyi a ragyás futrinka (Carabus cancellatus) és a hengeres szalmacincér (Theophilea subcylindricollis) állománya. A fokozottan védett madarak közül a kékvércse (Falco vespertinus) költ a területen. Csizmazia György 1990. január 5-án 6 sarkantyús sármányt (Calcarius l. lapponicus) figyelt meg. Ez kiemelkedő faunisztikai ritkaságnak számít.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása az ünnepek alatt

A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása az ünnepek alatt

(2020.04.03. 11:29)

 A hivatal ügyfélfogadási rendje az alábbiak szerint alakul az ünnepek alatt:
Bővebben... ››
Tájékoztatás iskolai beiratásról

Tájékoztatás iskolai beiratásról

(2020.04.03. 10:45)

 TÁJÉKOZTATÁS a Szent László Katolikus Általános Iskola A 2020/2021. TANÍTÁSI ÉVRE TÖRTÉNŐ ÁLTALÁNOS ISKOLAI BEIRATKOZÁSRÓL
Bővebben... ››
Hirdetmény óvodai beiratkozásról

Hirdetmény óvodai beiratkozásról

(2020.04.03. 08:33)

 Hirdetmény  a Mórahalom Városi Önkormányzat által fenntartott  Mórahalmi Napköziotthonos Óvodába a 2020/2021-es nevelési évre történő  beiratkozás rendjéről
Bővebben... ››

További hírek ››