clock
tour
admin

Operatív csoport segít a mórahalmiaknak

2020.03.25. 07:52

 Operatív csoport alakult Mórahalmon. Mintegy hetven önkéntes segít a rászorulóknak, telefonügyelet is működik a városban.

 – A koronavírus-járvány miatt a kormány által kihirdetett ve­szélyhelyzetben a védekezésben különösen fontos szerep hárul az önkormányzatokra. Ezt figyelembe véve Mórahalom önkormányzata arányos, megfontolt, ugyanakkor határozott helyi intézkedéseket ho­­zott, amelyek központjában a mórahalmi családok védelme áll. Ezeket az intézkedéseket a város hivatalos weboldalán és hivatalos Facebook-oldalán közzétesszük, és folyamatosan frissítjük. Az önkormányzat egy infóvonalat is működtet a 30/719-1709-es, valamint a 70/312-3103-as telefonszámon, ami mindennap 7 és 17 óra között érhető el – mondta Nógrádi Zoltán polgármester.

Mindennap üléseznek
– A mórahalmi operatív csoport mindennap ülésezik, szükség esetén naponta kétszer is – kezdte Csányi László, Mórahalom alpolgármestere, aki a városban meghozott in­tézkedésekről és a helyi operatív csoport működéséről be­­szélt.
A digitális távoktatás kapcsán kiemelte, hogy az okos­eszközökkel nem rendelkező tanulók távoktatását is megoldják, ehhez biztosítottak a szükséges eszközök: tabletek és mobilinternet. A könyvtár is bezárt, de az alpolgármester megnyugtatta az olvasókat, késedelmi díjat ez alkalommal nem számítanak fel.


 
Operatív csoport segít a mórahalmiaknak
A mórahalmi önkormányzat dolgozói önkéntesként fogadják a zöld számokra érkező hívásokat. Általában egyedül élők kérnek segítséget bevásárlás és gyógyszerkiváltás miatt. FOTÓ: FRANK YVETTE

Minden hetven év felettit felhívta
k
Az iskolákban március 16-tól kizárólag saját ételhordós elvitelre adják ki az ebédet. Csak fertőtlenített ételhordót fogadnak, a konyhára csak az ott dolgozók léphetnek be.
Az óvodában és a bölcsődében nem vezettek be korlátozásokat, ezzel az a szándékuk, hogy az idősebbeket, a nagyszülőket tehermentesít­sék, megóvják őket a fertőzésveszélytől. A gyermekház és a fejlesztőház korlátozottan mű­ködik. A tanyagondnoki szolgálat elérhető.
– A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy a több mint nyolcszáz 70 év fe­letti lakosunkat egy csoport végighívta, és megkérte őket, hogy maradjanak otthon. Akik igénylik, azoknak segítséget tudunk nyújtani, felállt egy 70 fős önkéntes segítőkből álló szervezet, akiknek az a feladatuk, hogy ezeknek az időseknek segítsenek bevásárolni – tette hozzá az alpolgármester.

Ketten hatósági karanténban
– Másik nagyon fontos intézkedés az önkéntes karantén in­tézménye. Akik külföldiekkel találkoztak, vagy jártak külföldön, azoknak elrendeltük a 14 napos karantént, amit naponta ellenőrzünk. Hatósági karantént Mórahalmon két esetben rendeltek el. A rendőrség mellett a helyi rendészet is ellen­őrzi, hogy ők otthon tartózkod­nak-e. Ha valaki megszegi a ka­­rantén szabályait, akkor bűn­­cselekményt követ el – hangsúlyozta Csányi László.

Új kihívás
– Ez egy új kihívás a szociális ellátórendszer számára, most dolgozzuk ki a protokollokat. Nálunk az otthoni munkavégzés nem megoldható, most van igazán szükség a kollégák munkájára. A rászorulók továbbra is rászorulók, most arra kell figyelnünk, nehogy megfertőzzük őket – fogalma­zott Csótiné Ördög Edit, a Ho­mokháti Szociális Központ in­tézményvezetője.

Forrás: delmagyar.hu


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása az ünnepek alatt

A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása az ünnepek alatt

(2020.04.03. 11:29)

 A hivatal ügyfélfogadási rendje az alábbiak szerint alakul az ünnepek alatt:
Bővebben... ››
Tájékoztatás iskolai beiratásról

Tájékoztatás iskolai beiratásról

(2020.04.03. 10:45)

 TÁJÉKOZTATÁS a Szent László Katolikus Általános Iskola A 2020/2021. TANÍTÁSI ÉVRE TÖRTÉNŐ ÁLTALÁNOS ISKOLAI BEIRATKOZÁSRÓL
Bővebben... ››
Hirdetmény óvodai beiratkozásról

Hirdetmény óvodai beiratkozásról

(2020.04.03. 08:33)

 Hirdetmény  a Mórahalom Városi Önkormányzat által fenntartott  Mórahalmi Napköziotthonos Óvodába a 2020/2021-es nevelési évre történő  beiratkozás rendjéről
Bővebben... ››

További hírek ››