clock
tour
admin

Őrölt paprika, zöldségek a közfoglalkoztatásból: Buday Péter mesterszakács a mórahalmi iskolakonyhán

2018.02.09. 10:08

 Az egészséges gyermekétkeztetés volt a témája egy kerekasztal-beszélgetésnek csütörtökön Mórahalmon: minél több helyben termett alapanyag kellene az iskolakonyhákra.

 – Mórahalom a töretlen fejlődéséről is híres, de 2015-ben mégis a tömeges migráció miatt került be a köztudatba. Most azonban a jól működő határzár miatt biztonságban vannak a helyiek, és nem a migránsokkal kell foglalkozniuk, hanem például azzal, hogy minél egészségesebb ételeket tudjanak letenni a gyerekek elé az asztalra. A gyerek, a gyerekek és a családok pedig a legfontosabbak számomra és a kormányzat számára is – mondta B. Nagy László országgyűlési képviselő a mórahalmi általános iskolában, egy, a korszerű gyermekétkeztetésről szóló kerekasztal-beszélgetésen.

A programot a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szervezte. Heizler Norbert, a CÖF koordinátora elmondta, hogy a céljuk a közétkeztetés, illetve a gyermekétkeztetés reformja, amelyet úgy szeretnének véghezvinni, hogy a helyi termelőket részesítik előnyben.

– Ebben Buday Péter mesterszakács volt a segítségünkre, aki összeállított jó pár olyan receptet, amelyhez az adott évszaknak megfelelő és a kistermelők által megtermelt alapanyagokat használja. Négy könyv készül a négy évszak alapján a receptekből, és a könyveket, amelyek egyébként boltban nem kaphatók, minden egyes közétkeztetéssel foglalkozó konyhára eljuttatjuk  – tette hozzá Heizler Norbert.


Buday Péter mesterszakács főzött a mórahalmi iskolásoknak 

Csányi László, Mórahalom alpolgármestere elmondta, hogy az iskola konyhájában 750 adag ételt készítenek a helyi iskolásoknak és óvodásoknak.

– Ebben a konyhában jelenleg is használunk helyi alapanyagokat, az élelmezésvezető nagyon figyel erre. A közfoglalkoztatásban előállított őrölt paprika és a megtermelt zöldségek is ide kerülnek. Most azon dolgozunk, hogy felállítsunk egy rövid „ellátási láncot", hogy minél több helyi termelő áruja kerülhessen a gyerekek elé – fogalmazott az alpolgármester.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szintén részt vett a beszélgetésen. Kakas Béla is azt hangsúlyozta, hogy közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a közétkeztetéssel foglalkozó konyhákat. Szerinte ez Mórahalmon kiválóan működik, de országosan is meg lehetne szervezni egy ottanihoz hasonló láncolatot.

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Karnok Csaba


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Gyermekfürdő születésnapi töklámpás party

Gyermekfürdő születésnapi töklámpás party

(2018.10.16. 13:09)

 2018. október 28-án, vasárnap ünnepeljük a Fedett Gyermekfürdő 8. születésnapját.
A születésnapi töklámpás party-ra ingyenes a belépés azoknak, akik saját készítésű töklámpásukat magukkal hozzák és benevezik, a töklámpás szépségversenybe.
A beérkező alkotások éjszaka megvilágítják majd a teljes belvárost!
A születésnapon a boszorkányos szauna felöntések és a gyermek programok mellett óriás születésnapi torta is lesz, hiszen a fürdő elnyerte Az Év Fürdője címet!
Bővebben... ››

"Visszakerültem oda, ahol szeretek játszani" - a mesternégyest szerző Bokányi Richárd, a forduló gólvadásza

(2018.10.16. 12:56)

 A delmagyar.hu az elmúlt futballhétvége legjobb Csongrád megyei gólszerzőjét mutatja be. Ezúttal a megyei II. osztály góllövőlistájának élére ugró, az SZVSE II. ellen mesternégyest szerző mórahalmi Bokányi Richárdot választották a forduló gólvadászának.
Bővebben... ››
Meseautó zenés vígjáték

Meseautó zenés vígjáték

(2018.10.16. 12:52)

 Az Aranyszöm Rendezvényház színpadán 2018. október 29. (hétfő) 19.00 órakor Dr. Vitéz Miklós – Vadnai László: Meseautó - zenés vígjáték a Körúti Színház előadásában.
Bővebben... ››

További hírek ››