clock
tour
admin

Őrölt paprika, zöldségek a közfoglalkoztatásból: Buday Péter mesterszakács a mórahalmi iskolakonyhán

2018.02.09. 10:08

 Az egészséges gyermekétkeztetés volt a témája egy kerekasztal-beszélgetésnek csütörtökön Mórahalmon: minél több helyben termett alapanyag kellene az iskolakonyhákra.

 – Mórahalom a töretlen fejlődéséről is híres, de 2015-ben mégis a tömeges migráció miatt került be a köztudatba. Most azonban a jól működő határzár miatt biztonságban vannak a helyiek, és nem a migránsokkal kell foglalkozniuk, hanem például azzal, hogy minél egészségesebb ételeket tudjanak letenni a gyerekek elé az asztalra. A gyerek, a gyerekek és a családok pedig a legfontosabbak számomra és a kormányzat számára is – mondta B. Nagy László országgyűlési képviselő a mórahalmi általános iskolában, egy, a korszerű gyermekétkeztetésről szóló kerekasztal-beszélgetésen.

A programot a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szervezte. Heizler Norbert, a CÖF koordinátora elmondta, hogy a céljuk a közétkeztetés, illetve a gyermekétkeztetés reformja, amelyet úgy szeretnének véghezvinni, hogy a helyi termelőket részesítik előnyben.

– Ebben Buday Péter mesterszakács volt a segítségünkre, aki összeállított jó pár olyan receptet, amelyhez az adott évszaknak megfelelő és a kistermelők által megtermelt alapanyagokat használja. Négy könyv készül a négy évszak alapján a receptekből, és a könyveket, amelyek egyébként boltban nem kaphatók, minden egyes közétkeztetéssel foglalkozó konyhára eljuttatjuk  – tette hozzá Heizler Norbert.


Buday Péter mesterszakács főzött a mórahalmi iskolásoknak 

Csányi László, Mórahalom alpolgármestere elmondta, hogy az iskola konyhájában 750 adag ételt készítenek a helyi iskolásoknak és óvodásoknak.

– Ebben a konyhában jelenleg is használunk helyi alapanyagokat, az élelmezésvezető nagyon figyel erre. A közfoglalkoztatásban előállított őrölt paprika és a megtermelt zöldségek is ide kerülnek. Most azon dolgozunk, hogy felállítsunk egy rövid „ellátási láncot", hogy minél több helyi termelő áruja kerülhessen a gyerekek elé – fogalmazott az alpolgármester.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szintén részt vett a beszélgetésen. Kakas Béla is azt hangsúlyozta, hogy közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a közétkeztetéssel foglalkozó konyhákat. Szerinte ez Mórahalmon kiválóan működik, de országosan is meg lehetne szervezni egy ottanihoz hasonló láncolatot.

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Karnok Csaba


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

A szép búcsú maradt a Mórahalomnak

A szép búcsú maradt a Mórahalomnak

(2018.05.18. 09:12)

 A Dabas ellen kozmetikázhat a homokháti együttes.
Bővebben... ››
Adminisztratív álláslehetőség Mórahalmon!

Adminisztratív álláslehetőség Mórahalmon!

(2018.05.18. 09:10)

 Pozíció: felnőttképzési tanulásszervező
Munkarend: 8 órás bejelentett állás
Munkavégzés helye: Mórahalom, Röszkei út 1.
Bővebben... ››
Épül a

Épül a "Kóló"

(2018.05.17. 11:49)

 Látványosan halad az építkezés Mórahalmon, a Röszkei úton. A Szerb Kulturális Központ falai egyre magasabbra törnek, szinte már látjuk magunk előtt, ahogy érdeklődők százaival telik meg a rendezvényhelyszín. Minderre már nem sokat kell várni: a Kóló Központ jövő januárban megnyitja kapuit.
Bővebben... ››

További hírek ››