clock
tour
admin

Szakmák éjszakája Mórahalmon – Egy estére bárki lehetett sebész vagy éppen vendéglátós

2018.04.16. 10:39

 Mórahalmon is megrendezték április 13-án a Szakmák éjszakáját. A Móra-Vitál és a Colosseum Hotel munkatársai mutatták be az érdeklődő fiataloknak a vendéglátás és az egészségügy világát.

 A vendégnek mindig igaza van

A Colosseum Hotel étteremvezetője, Érsek Zsolt vezette be a diákokat a vendéglátás titkaiba. A bevezetőben elhangzott, hogy a vendéglátásban a szakmai elhivatottság fontos, csak az marad a pályán, aki komolyan gondolja. Biztos megélhetést ad, mert vendégek, pihenésre vágyó emberek mindig lesznek. Mórahalmon a turisztika és vendéglátás iránt érdeklődő diákok szerencsés helyzetben vannak, mert szeptembertől indul a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolában a cukrász, pincér, szakács képzés. A hotelben és az iskolában a tanulók a legmodernebb eszközökkel ismerkedhetnek meg.


Az elméleti ismertető után jöhetett a gyakorlat. A pincérkedés alapja a tányérok és tálcák szállítása, ami nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Utána kávé következett. A tejhab helyes elkészítése ugyanolyan lényeges eleme a kapucsínónak és a latténak, mint maga a kávéfőzés. A kávé után koktélt rendeltek a vendégek. Alkoholmentes mojitó és tequila sunrise készült. Utóbbin a folyadék rétegződését lehetett vizsgálni.

Móra-Vitál – az egészség a középpontban

Sokakat érdekel, milyen lehet sebész szakorvosnak lenni. A Móra-Vitál programján egy szakorvos segítségével egy mosogatószivacson kipróbálhatták az orvosi eszközöket. Ollók, csipeszek, fogók, szikék segítik a sebészek munkáját. A legfontosabb mégis a bemosakodás, a steril környezet megteremtése. Az előadáson elhangzott, mennyi ideig tanul egy orvos, amíg önállóan praktizálhat. Hat év általános orvosi képzés után jöhet a szakosodás, amely akár hat évig is tarthat. Egy nagyobb műtéthez a sebészen kívül még legalább öt szakemberre és a betegre van szükség.Miután a mosogatószivacson ejtett sebeket sikeresen összevarrták a Móra-Vitál munkatársai a gyógymasszőrök és gyógytornászok tevékenységét mutatták be az érdeklődőknek. A gyógymasszőr az emberek közérzetének és egészségének javításában segít. Izmok és ízületek regenerációját, rehabilitációját támogatják ezek a masszázs technikák. A gyógytornára sokunknak szüksége lenne, ugyanis az ülő életmód nem tesz jót a gerincnek. A torna segít a hátizmokat karban tartani és javítja a tartást. A Móra-Vitálban OKJ-s képzés keretében gyógymasszőrnek tanulhatnak azok, akik ezt választják hivatásuknak.Fotók: Tandari Anita


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Tovább javulnak Mórahalom útjai - A városból kivezető 1,5 kilométeres szakasz újul meg

Tovább javulnak Mórahalom útjai - A városból kivezető 1,5 kilométeres szakasz újul meg

(2018.04.20. 12:10)

 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban országosan több mint 526 kilométernyi utat újít fel.
Bővebben... ››
Színház, gyógyfürdő, természeti kincsek egy helyen – Mórahalmon minden nyári hétvégén történik valami izgalmas!

Színház, gyógyfürdő, természeti kincsek egy helyen – Mórahalmon minden nyári hétvégén történik valami izgalmas!

(2018.04.19. 15:48)

 A Mórahalmi Nyár ismét változatos kulturális programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat. A dél-alföldi kisvárost leginkább a Szent Erzsébet Gyógyfürdőről ismerik hazánkban és a szomszédos országokban, de ennél jóval több, változatosabb programot kínál a térség.
Bővebben... ››
Maradt hiányérzet a Mórahalomban + video

Maradt hiányérzet a Mórahalomban + video

(2018.04.19. 15:43)

 Ugyan jól mutat a Tiszakécske elleni döntetlen, de mégsem teljesen elégedettek a homokhátiak.
Bővebben... ››

További hírek ››