clock
tour
admin

Szakmák éjszakája Mórahalmon – Egy estére bárki lehetett sebész vagy éppen vendéglátós

2018.04.16. 10:39

 Mórahalmon is megrendezték április 13-án a Szakmák éjszakáját. A Móra-Vitál és a Colosseum Hotel munkatársai mutatták be az érdeklődő fiataloknak a vendéglátás és az egészségügy világát.

 A vendégnek mindig igaza van

A Colosseum Hotel étteremvezetője, Érsek Zsolt vezette be a diákokat a vendéglátás titkaiba. A bevezetőben elhangzott, hogy a vendéglátásban a szakmai elhivatottság fontos, csak az marad a pályán, aki komolyan gondolja. Biztos megélhetést ad, mert vendégek, pihenésre vágyó emberek mindig lesznek. Mórahalmon a turisztika és vendéglátás iránt érdeklődő diákok szerencsés helyzetben vannak, mert szeptembertől indul a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolában a cukrász, pincér, szakács képzés. A hotelben és az iskolában a tanulók a legmodernebb eszközökkel ismerkedhetnek meg.


Az elméleti ismertető után jöhetett a gyakorlat. A pincérkedés alapja a tányérok és tálcák szállítása, ami nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Utána kávé következett. A tejhab helyes elkészítése ugyanolyan lényeges eleme a kapucsínónak és a latténak, mint maga a kávéfőzés. A kávé után koktélt rendeltek a vendégek. Alkoholmentes mojitó és tequila sunrise készült. Utóbbin a folyadék rétegződését lehetett vizsgálni.

Móra-Vitál – az egészség a középpontban

Sokakat érdekel, milyen lehet sebész szakorvosnak lenni. A Móra-Vitál programján egy szakorvos segítségével egy mosogatószivacson kipróbálhatták az orvosi eszközöket. Ollók, csipeszek, fogók, szikék segítik a sebészek munkáját. A legfontosabb mégis a bemosakodás, a steril környezet megteremtése. Az előadáson elhangzott, mennyi ideig tanul egy orvos, amíg önállóan praktizálhat. Hat év általános orvosi képzés után jöhet a szakosodás, amely akár hat évig is tarthat. Egy nagyobb műtéthez a sebészen kívül még legalább öt szakemberre és a betegre van szükség.Miután a mosogatószivacson ejtett sebeket sikeresen összevarrták a Móra-Vitál munkatársai a gyógymasszőrök és gyógytornászok tevékenységét mutatták be az érdeklődőknek. A gyógymasszőr az emberek közérzetének és egészségének javításában segít. Izmok és ízületek regenerációját, rehabilitációját támogatják ezek a masszázs technikák. A gyógytornára sokunknak szüksége lenne, ugyanis az ülő életmód nem tesz jót a gerincnek. A torna segít a hátizmokat karban tartani és javítja a tartást. A Móra-Vitálban OKJ-s képzés keretében gyógymasszőrnek tanulhatnak azok, akik ezt választják hivatásuknak.Fotók: Tandari Anita


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

A Fekete álarcos lovas vágtázik be pénteken a mórahalmi éjszakába

A Fekete álarcos lovas vágtázik be pénteken a mórahalmi éjszakába

(2018.07.20. 10:43)

 A 2018-as évadban eddig koncerteket, musicaleket, vígjátékokat láthatott a mórahalmi Patkó Lovas Színház közönsége. Július 20-án, pénteken viszont indul a valódi lovas színházi szezon, mégpedig a Nemzeti Lovas Színház egyik leggrandiózusabb, leglátványosabb, ugyanakkor igazi családbarát musicalével, a Fekete álarcos lovassal.
Bővebben... ››
Kis segítség, nagy lehetőség!  Esély Otthon lakáspályázat

Kis segítség, nagy lehetőség! Esély Otthon lakáspályázat

(2018.07.20. 10:40)

 Mórahalom Városi Önkormányzat támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Esély Otthon című pályázati felhívás keretében az EFOP-1.2.11-16-2017-00019 kódszámú, „Esély Otthon- otthonteremtés és életpályatervezés Mórahalom ifjúságának” elnevezésű projektjére.
Bővebben... ››
Fekete álarcos lovas - családi musical

Fekete álarcos lovas - családi musical

(2018.07.19. 10:54)

  Pintér Tibor gyerekeknek is ajánlott családi musicalje ismert slágerek segítségével kelti életre a feketébe öltözött, fekete lovon vágtató hőst, hogy mindenkit elvarázsoljon, és az egész családnak kellemes és izgalmas kikapcsolódást nyújtson.
Bővebben... ››

További hírek ››