clock
tour
admin

Új városközpontot álmodtak Mórahalmon

2017.08.12. 08:44

Ipari parkját fejleszti Mórahalom a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból, de nyertek pénzt szociális városrehabilitációra, intézmények kapacitásfejlesztésére, sőt egy zöldség-előkészítő üzem is épül a turisztikai célú beruházások mellett.

A 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban befejezi Mórahalom a 100 hektáros ipari parkjának a közművesítését TOP-os források segítségével - írja a szegedma.hu.Nógrádi Zoltán
elmondta, több mint két évtizede, egészen pontosan 1996 óta van ipari park Mórahalmon, akkor 10 hektárral indultak, mára pedig már 100 hektáron több mint száz befektető, kisebb-nagyobb befektető van jelen a városban. Jelenleg az ipari parkhoz kapcsolódó tartalék területeknek az infrastrukturális ellátását oldják meg. „Nagyon sok vállalkozás európai uniós forrásokból hajt végre fejlesztéseket a következő időszakban, olyan helyi cégeink is vannak, akik azért költöznek az ipari parkunkba, mert gyakorlatilag kinőtték telephelyként használt udvarukat, továbbá külföldi befektetők is Mórahalmot választották” – részletezte a településvezető.

A gazdaságfejlesztés területén a mezőgazdasági termékek feldolgozását támogató projektek is megvalósulnak. „A fűszerpaprika programunk nyert támogatást, aminek a keretében egy olyan üzemet építünk, amelyben a paprikafüzéreket lehet szárítani. Erre azért van szükség, mert ez nagyban javítja a fűszerpaprika minőségét. Továbbá zöldség-előkészítő üzemet építünk, amivel a konyhákat és a közvetlen fogyasztói piacot lehet kiszolgálni” – mondta el Mórahalom polgármestere.
 

Turisztikai fejlesztés is zajlik, új városközpontot alakítanak ki az EU „zöld város” nevet viselő projektje keretében, amely során egy, eddig a település számára hasznosítatlan területet vonnak be Mórahalom vérkeringésébe. Az önkormányzat megvásárolta a Röszkei és a Tömörkény utca között kertvégeket, ahol egy parkosított új városközpontot alakítanak ki, ami egyrészt befektetőket is vonzhat, másrészt úgy urbanizálnak egy területet, hogy az a városba érkező vendégeknek is szórakozási lehetőséget biztosít. „A Patkó Lovas Színházat hang- és fénytechnikával szereltük fel, ami ahhoz kellett, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjétől, Balog Zoltántól megkapjuk a szabadtéri színház minősítést. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőben pályázatokon induljunk, vagy például szponzorációs támogatásokat gyűjtsünk. Erre egy külön céget hoztunk létre Mórahalmi Szabadtéri Játékok névvel” – részletezte a városvezető.

A szociális szféra és a gazdaságfejlesztés határán lévő fejlesztésekről is beszámolt a polgármester, bővítik a bölcsődei és az óvodai kapacitásokat, továbbá az iskolai étkezést, továbbá szociális városrehabilitációs programot valósítanak meg, szegregált helyzetben élő fiatalokat költöztetnek komfortos, felújított lakásokba, és közösségi programokba is bevonják őket, ezzel segítve, hogy mihamarabb munkahelyet találjanak maguknak és családot alapítsanak. A munkanélküliek újbóli elhelyezkedését is segítik ebben az uniós fejlesztési ciklusban egy Sándorfalvával és Kistelekkel közös foglalkoztatási paktum keretében.

 

 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

A Fekete álarcos lovas vágtázik be pénteken a mórahalmi éjszakába

A Fekete álarcos lovas vágtázik be pénteken a mórahalmi éjszakába

(2018.07.20. 10:43)

 A 2018-as évadban eddig koncerteket, musicaleket, vígjátékokat láthatott a mórahalmi Patkó Lovas Színház közönsége. Július 20-án, pénteken viszont indul a valódi lovas színházi szezon, mégpedig a Nemzeti Lovas Színház egyik leggrandiózusabb, leglátványosabb, ugyanakkor igazi családbarát musicalével, a Fekete álarcos lovassal.
Bővebben... ››
Kis segítség, nagy lehetőség!  Esély Otthon lakáspályázat

Kis segítség, nagy lehetőség! Esély Otthon lakáspályázat

(2018.07.20. 10:40)

 Mórahalom Városi Önkormányzat támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Esély Otthon című pályázati felhívás keretében az EFOP-1.2.11-16-2017-00019 kódszámú, „Esély Otthon- otthonteremtés és életpályatervezés Mórahalom ifjúságának” elnevezésű projektjére.
Bővebben... ››
Fekete álarcos lovas - családi musical

Fekete álarcos lovas - családi musical

(2018.07.19. 10:54)

  Pintér Tibor gyerekeknek is ajánlott családi musicalje ismert slágerek segítségével kelti életre a feketébe öltözött, fekete lovon vágtató hőst, hogy mindenkit elvarázsoljon, és az egész családnak kellemes és izgalmas kikapcsolódást nyújtson.
Bővebben... ››

További hírek ››