clock
tour
admin

A Homokháti Kistérség

A Homokháti kistérséget alkotó 13 település összterülete 65042 ha, népessége közel 45 ezer fő. A térségben a termőterület nagysága 56857 ha, főként 6-7 aranykorona értékű földekkel.
A kistérségi fejlődés prioritásai:
- mezőgazdasági alapanyag-termelés integrációja, agrárfejlesztés
- biotechnológia alkalmazása
- összehangolt informatikai fejlesztés
- idegenforgalom, falusi turizmus fejlesztése
- közös infrastrukturális beruházások
- feldolgozóipar vonzása
- innovatív szemlélet

A térségben a gyümölcstermesztés mellett elsősorban a nagy élőmunka ráfordítást és magas fokú termelési tapasztalatot igénylő zöldségtermesztés jelentős. Az ország zöldségtermésének 1/3-át a 3 dél-alföldi megye adja. Legjellemzőbb zöldségfajták a különböző paprikafélék, paradicsom, káposztafélék, burgonya, spárga (ez az ország egyik legnagyobb spárgatermő vidéke). A területen legnagyobb volumenben termelt gyümölcsfajták az őszibarack és az alma. A szőlő termesztéséhez nagy hagyománnyal bíró borgazdálkodás társul.

A rendkívül kedvező éghajlati és talajviszonyoknak, valamint a termelési kultúrának köszönhetően kül- és belföldön egyaránt elismert, jellegzetes zamatú, kitűnő minőségű zöldség- és gyümölcsféléket termesztenek ezen a tájon, hungarikum értékű az őszibarack és a fűszerpaprika.
 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Őszi túra a gátsori erdőn keresztül Kelebiára

Őszi túra a gátsori erdőn keresztül Kelebiára

(2020.09.18. 12:05)

 A túra kiindulási helye Zákányszék, csatlakozni a következő településeken lehet: Zákányszéken a Lengyel térnél 2020. 09. 19-én (szombaton) 9 órakor, Mórahalmon a Szent László parknál 9 óra 30 perckor, Ásotthalmon pedig a Szent István térnél10 óra 15 perckor.
Bővebben... ››
Nordic Walking „botkóstoló” Mórahalmon

Nordic Walking „botkóstoló” Mórahalmon

(2020.09.17. 09:37)

 A gyaloglás és a síelés keveréke? Valami ilyesmi juthat eszedbe, ha nordic walking gyaloglót látsz. E sportág szerelmesei ugyanis síbotokra hasonló eszközökkel róják a kilométereket.
 
Bővebben... ››
Turizmus világhete a Móradombi Uszodában

Turizmus világhete a Móradombi Uszodában

(2020.09.16. 14:32)

 Turizmus világhete a Móradombi Uszodában szeptember 28. és október 4. között. A városkártya használatával a Mórahalmiak ingyenesen léphetnek be az uszoda területére.
Bővebben... ››

További hírek ››