Ugrás a fő tartalomra
Széchenyi Terv Plusz, Építsük együt Magyarországot! Magyarország Kormánya, Az Európai Unió társfinanszírozásával
Széchenyi 2020

Lengyel ízek nyomában

2018.04.24.
 Mórahalom lengyelországi testvérvárosában immár ötödik alkalommal rendezték meg az „Ízek Fesztiválja” elnevezésű gasztronómiai programsorozatot. A 2018. április 13-15. között zajló eseményen és partnertalálkozón a mórahalmi delegáció is részt vett.
 A meghívás célja az volt, hogy a testvértelepülések megosszák egymással tapasztalataikat és ötleteiket, hogyan lehet beemelni a helyi gasztronómiát a turisztikai kínálatba illetve, hogyan ösztönözzék a helyi kistermelőket arra, hogy az általuk előállított minőségi alapanyagokat építsék be az éttermek termékkörébe. Ennek kapcsán a látogatás fő része egy szakértői konferencia volt, amelyen Mórahalom helyi termékei, a Homokháti Portéka védjegyrendszer, valamint a helyi értéktár elemei is bemutatásra kerültek, sőt a résztvevők megkóstolhatták a méltán híres mórahalmi rétest is, amely mondanunk sem kell óriási sikert aratott.



Az esemény különlegességeként a lengyelek bemutatták az első helyi termálvíz alapú élelmiszert, az uniejów-i uborkát. Az innovatív termék létrehozása során szoros együttműködés alakult ki az egyetemekkel, élelmiszeripari vállalatokkal, valamint egyéb kereskedelmi üzleti partnerekkel. A témák között szerepelt még márkaépítés és helyi promóció, hazai és nemzetközi minőségi tanúsító védjegyek, de a főszerepben mindvégig a gasztronómia állt. A kulináris bemutatók és kóstolók során a résztvevők megkóstolhatták az olasz világbajnok pizzasütő mester Alessandro Ceci pizzáit is, aki a Guinness rekord birtokosa.
Az „Ízek Fesztiválja” verseny zsűrijében Mórahalom is képviseltette magát. A bírálóknak 13 különböző étterem gasztronómiai alkotásait kellett véleményezniük. A kitétel csupán annyi volt, hogy a séfeknek két helyi alapanyagot, a termálvizes uborkát és a mézet be kellett csempészniük az ételsorba. A több, mint 8 órán át tartó kóstolás és pontozás után díjazták a legjobb ételt illetve annak készítőjét. A fesztivál keretében bárki végigjárhatta a helyi éttermeket és megkóstolhatta a számára leggusztusosabb ételeket.
Természetesen a magyar delegáció a hazai alapanyagokkal, fűszerpaprikával, szárított fűszerekkel, mézzel és borral kedveskedett a lengyel vendéglátóknak.