Az autizmussal élők jól-létének fejlesztése határokon átnyúló együttműködésben Mórahalmon.”

Kedvezményezett neve: Esély Szociális Alapítvány


Projekt azonosítószám: EFOP- 5.2.2-17-2017-00032

Támogatás intenzitása (%-ban): 100%

Megítélt támogatás: 50.000.000,- Ft

Projekt időbeli ütemezése: 2017.12.15-2019.12.14

Projekt tartalmának bemutatása:
„Mindannyian mások vagyunk… Az integráció nem lehet a tolerancia nagyvonalú gesztusa, hogy mi, épek eltűrjük magunk között a sérülteket, és hagyjuk, hogy velünk élhessenek, hanem annak az elfogadása, hogy mindannyian egyenlők vagyunk, de nem egyformák!”
Éljen az illető nehézségekkel, sérüléssel, fogyatékossággal, szükségletei, érzelmei, igényei hasonlóképpen vannak, mint bármelyikünknek. Ő is a társadalom, a szűkebb, vagy tágabb környezet valamilyen tagja.
A fogyatékosság egy másfajta norma és értékrendszert tud tükrözni, melynek szerepe van a komplex társadalmi értékrend szabályozásában. Visszahúzó erőt tud képezni az eltolódásokban, az individualizációban, az elidegenedésben, az elanyagiasodásban, a normákban. Szerepe, hogy életben tartsa a felelősség, törődés érzését, eszünkbe jutassa értékes tulajdonságainkat, azokat a tulajdonságainkat, amitől társas lények vagyunk, amiről gyakran elfeledkezünk. Hiszen képesek vagyunk szeretni embertársainkat, tudunk segíteni másokon, értékesek vagyunk saját magunk és mások számára is. Fontos és jelentős szerepe van ennek a mai társadalomban.
A projektünk célja, nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése a fogyatékkal élők (különösen az autista gyermek és felnőtt) körében megvalósítható, életminőség-javító fejlesztések terén, ajánlások kidolgozása a hazai alkalmazásra. A fogyatékkal élők támogatására kialakított civil és professzionális protokollok megismertetése, a problémák hatékonyabb kezelése a nemzetközi /határok átnyúló/ együttműködések szinergiáinak menedzselése. A nemzetközi együttműködések segítik a szakemberek és a tudás cseréjét, disszeminációját, a közös programok / eredmények erősítik a szakmai identitást és a szűkebb-tágabb térségi (európai) összetartozást. A projekt hozzájárul az autizmus spectrum zavarral élőket segítő szakemberek kompetencia fejlesztéséhez és ezáltal közvetett módon a szülői kompetenciák is erősödnek. A tervezett képzések az elméleti alapon túlmenően gyakorlati elemekre épülnek, életvezetési útmutatót nyújtanak a résztvevőknek. A tevékenységek határokon innen és határokon túl is segítik az egyenlő bánásmód érvényesülését és hozzájárulnak az oktatási egyenlőtlenségek mérsékléséhez is a fogyatékkal élők körében. A négy db nemzetközi együttműködő partner bevonásával 1 db összehasonlító kutatás 100-100 fős célcsoport körében, legalább 120 000 karaktert tartalmazó kutatási zárójelentés és 1 db legalább 120 000 karakter terjedelemben kiadvány kerül elkészítésre, a projekt fizikai befejezésének napjára.

Együttműködő partnereik:

- „Állj Mellénk” Jótékonysági Alapítvány, Ukrajna - Nagyszőlős
- Antropos Mentálhigiéné Egyesület, Szerbia - Szabadka
- Ostorka Polgárok Egyesülete, Szerbia – Palics
- Pro Autist Alapítvány, Románia – Székelyudvarhely
- Szivárvány Autizmus Egyesület - Szeged