Menő Menzák Mórahalmon

Kedvezményezett neve: Esély Szociális Alapítvány


Projekt azonosítószám: EFOP- 1.8.5-17-2017-00227

Támogatás intenzitása (%-ban): 100%

Megítélt támogatás: 20.000.000,- Ft

Projekt időbeli ütemezése: 2018.02.01-2020.01.31


Projekt tartalmának bemutatása:
Az elsődleges szempont, hogy az egészséges életvitellel és táplálkozási ismeretekkel kapcsolatban a projekt hatékony ismeretterjesztést, szemléletformálást hajtson végre a különböző megvalósítandó programelemek által. Az ismeretterjesztő és szemléletformáló rendezvények és programelemek olyan sajátos pedagógiai módszertant és működési modellt alkalmaznak, amelyekkel növelhető az egészségtudatossággal és egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos tudás, valamint annak tudatosítása, hogy bizonyos betegségek kialakulásáért nagy részben és döntő módon az életmódbeli tényezők tehetők felelőssé.
A fejlesztés célja ezért elsősorban az, hogy általános iskolás gyerekek táplálkozási ismereteit és szokásait orientálja az egészségtudatosság felé, hiszen az ekkor megtanult, elsajátított és megszokott magatartásformák a felnőttkorban is megmaradnak.
A célok illeszkednek a helyi igényekhez és a célcsoport igényeihez. Előzetes, a célcsoport és családjaik, az intézmény pedagóguskara, valamint a helyi döntéshozók körében végzett felmérésünk alapján a megvalósításra tervezett tevékenységekre van igény. A gyerekek még változatosabb étkezést szeretnének, a szülők azt, hogy az iskola is egészséges táplálkozásra nevelje a gyermekeket, valamint megteremtse a lehetőségét annak, hogy közösen is részt vegyenek egészséges táplálkozást segítő ismeretterjesztő és szemléletformáló programokon; szülők és a tanárok is szeretnék, hogy a gyerekek számára vonzó legyen az egészséges táplálkozás, ehhez közös főzések, programok, és az ezekhez szükséges eszközök beszerzése szükséges. Be kell vonni gyógytornászt és dietetikust, akik szakmai közreműködésükkel segítik a programok megvalósítását, szükség esetén egyéni szinten tervezik meg az egészséges táplálkozáshoz szükséges étrendet.