Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével – „Önkéntes Esély”

Kedvezményezett neve: Esély Mórahalmi Szociális Magánalapítvány


Projekt azonosítószám: EFOP- 1.3.5-16-2016-00736
Támogatás intenzitása (%-ban): 100%
Megítélt támogatás: 29.968.458,- Ft
Projekt időbeli ütemezése: 2017.09.01-2021.08.31
Projekt tartalmának bemutatása:
Projektünk kapcsán Mórahalom városában megvalósuló közösségfejlesztő tevékenységek működését kívánjuk önkéntesek toborzásával megerősíteni, ezáltal az önkéntesség fontosságát hangsúlyozni az önkéntesség szépségének megismertetésével, a társadalmi felelősségvállalás fokozásával. A megvalósuló tevékenységek kapcsán növekszik a lakosság aktív részvétele a helyi közösség formálásában, valamint a szemléletmód formálásán keresztül növekszik az önkéntességhez való viszonyulás elfogadottsága. A projektcélok illeszkednek a helyi és a célcsoport igényeihez, a Helyi Esélyegyenlőségi Programhoz elősegítve a területi és társadalmi kiegyenlítődést. A projekt fejleszti az önkéntesség kultúráját, melynek során csökkennek az önkéntességgel kapcsolatos negatív elő- ítéletek és az önkéntesség a közbeszéd részévé válik.
A projekt céljai illeszkednek a szakmapolitikai környezethez, erősítik a társadalmi szerepvállalást, fejlesztik a közösséget a 1068/2012 (III. 20.) Kormányhatározatban megfogalmazott cselekvési terv mentén. A projekt hosszú távú hasznosítását biztosítja az önkéntesek érzékenyítése, önképzése. A célok megvalósítását, a tervezett tevékenységek társadalmi indokoltsága alapján célozzuk meg az önkéntesek aktív részvételével, bevonásával. A célcsoport meghatározása, elérése, bevonása: speciális célcsoportok bevonása, különös tekintettel a fiatalokra, az idősekre és az olyan speciális csoportokra, mint például a kisgyermekes anyukák, fogyatékkal élő emberek.
A projekt megvalósítása során önkéntesek toborzása zajlik a 14-35 éves korosztály és 60 év feletti korosztály körében. A cél az önkéntesség, mint segítő tevékenységen keresztül az önkéntes feladatok megismertetése az Önkéntes koordinátor aktív részvételével.