Mórahalom közösségi főépületének hasznosítása, annak bemutatása programokon keresztül

 A HU11-0016-A1-2013 azonosítószámú, „Kapacitásfejlesztés az időskori ellátásbiztonság növelése érdekében Mórahalmon” című projekt a Termálfalu Közösségi Épület beruházás megvalósítása mellett a helyi idősellátás fejlesztésére is lehetőséget nyújt, helyi erőforrások és lehetőségek felhasználásával és norvégiai jó gyakorlatok, tapasztalatok átvételével. A kapacitásnövelés az időellátás és a tanyagondnoki szolgálat működésében jelenik meg; a szakmai tevékenységek a helyi idősgondoskodás minőségi javulását célozzák. A projekt célcsoportjai egyrészt a településen élő idősek, másrészt az idősellátásban dolgozó szakemberek.
 Az idős célcsoport számára 2017. szeptemberétől év végéig rendszeres, heti programokat szerveztünk.
Az alkalmakon interaktív előadások és beszélgetések, egyéni tanácsadás mellett szűrővizsgálatokat (vérnyomás, vércukor, vérkoleszterin-szint mérése) bonyolítottunk le, valamint ételkóstolókat és közösségi rendezvényeket valósítottunk meg. A célcsoporttal havi 4-5 alkalommal találkoztunk, a programokra szakembereket hívtunk meg és a lebonyolításba bevontuk a településen élő fiatalokat is.

2017. szeptember:
Ebben a hónapban 4 alkalommal szerveztünk programokat. Elindítottunk egy egészség megőrzési programot, melyet havi rendszerességgel folytatni kívánunk a jelenlévők nyilatkozata alapján. Ebben a programban a testsúly, testmagasság, vérnyomás- és vércukormérés lehetőségét biztosítjuk, illetve utóbbi 2 tevékenység szakszerű végzését is megtanítjuk, amennyiben igény merül fel. Játékos programot szerveztünk a fiatalok bevonásával, melynek keretében régi társasjátékokat mutattunk be a jelenlévőknek, lehetőséget biztosítva azok kipróbálására is. A szelektív hulladékgyűjtés kapcsán is szerveztünk egy tájékoztató programot, mely elsősorban a már megszerzett információk frissítésére szolgált. Szeptember utolsó hetében múltidéző filmvetítést tartottunk, ahol a jelenlévők kivetítőn nézhettek régi filmeket, képeket. A program végén egyéni és kiscsoportos beszélgetések szerveződtek, amelyek nagyban segítették a közösségben kialakuló bizalmi kapcsolatok kialakulását.

2017. október:
Folytattuk az egészség megőrzési programot, melybe igyekeztünk fiatalokat is bevonni. A program keretén belül a fiatalok és az idősek közötti kapcsolat felvételét próbáltuk erősíteni. A programban résztvevők megismerhették egymás személyiségét, szükségleteit, a jelenlévő szakemberek ennek akadálymentességét segítették. A beszélgetések során a jelenlévők felvetették egy új program felvételét is, melyet közösségünk egy következő programként meg is szervezett. Ebben a programban lehetőség nyílt arra, hogy a jelenlévők napilapokat, magazinokat, rejtvényújságokat ismerhessenek meg, közösen oldják meg a feladatokat, napi aktualitásokat (politika, divat, gazdaság) vitathassanak meg. Az ősz eljöttével a betakarításra is sor kerül, így a Közösségi épületben is igyekeztünk feleleveníteni egy régi szokást, a szüreti mulatságot, melyhez szüreti nótákat gyűjthettek a jelenlévők, a bátrabbak pedig el is énekelhették. Október végén az idősek életében nagy szerepet tölt be az elhunyt szeretteikről történő megemlékezés, ezért ennek a hagyománynak is teret biztosítottunk az érdeklődők számára.

2017. november:
5 alkalommal került megszervezésre közösségi program, melynek keretében a már meglévő egészség megőrzési program folytatódott. Az előző hónapokban elindított prevenciós tevékenységeket (vérnyomás-, vércukormérés) gyakorolhatták az érdeklődők szakember irányításával. A programjaink iránt érdeklődők ebben a hónapban megismerkedhettek egy speciális mozgásformával, a jógával. A résztvevők oktató segítségével sajátíthatták el ezt a mozgásformát. A mozdulatsorok által az izomzatok átmozgatása történik légzéstechnikák segítségével, amely az idősek számára is rendkívül könnyen kivitelezhetőek. Rendszeressé vált a múltidéző program is, ahol ismételten régi idők képeit nézegethettük meg. A résztvevők a vetítés után a látottakról beszélgettek, saját emlékeiket eleveníthették fel. Ebben a hónapban (a nagy érdeklődésre való tekintettel) a résztvevők és hozzátartozóik a jelenlévő fiataloknak adhatták át a kelt tészta receptjének alapvető lépéseit, a Luca-pogácsa készítésén keresztül. Utolsó programelemként a résztvevők szakember által előadott prevenciós előadást hallgathattak, melynek keretében a magas vérnyomásról, a szív-, és érrendszeri megbetegedésekről nyerhettek bővebb információt.

2017. december:
Ebben az időszakban 4 alkalommal került megrendezésre közösségi program. December hónap ádvent időszaka, éppen ezért programjainkat elsősorban a hagyományőrzés kereteiben szerveztük meg. Az első találkozásunkkor a mikulás látogatott meg bennünket, a jelenlévők az alkalomhoz illő dallal és versekkel köszöntötték a télapót, aki viszonzásul, apró ajándékkal lepte meg őket. Következő alkalommal egy közbiztonsági tájékoztatót szerveztünk. A tél közeledtével a biztonságos közlekedésről kaptunk részletesebb információt, de bővebb tájékoztatóval szolgáltak az aktuális bűnmegelőzés technikákról is. A hasznos információkat a helyi Polgárőrség egyik dolgozója nyújtotta részünkre. A karácsonyi előkészületek során a közösség erősítését tűztük ki elsődleges célként, így 3. találkozásunkra meghívtuk a településen lévő nyugdíjas klubok tagjait. A rendezvény megrendezése során törekedtünk az ünnepi hangulat megteremtésére, melynek jegyében, családias hangulatban mesélte el mindenki, hogyan készül a szeretet ünnepére. A programon a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói (felkészítette őket: Baksáné Farkas Zsuzsa) és a Mórahalmi Parasztkórus (vezetőjük: Mócsán Mária) szerepeltek, ezzel kellemes hangulatot adva az ünnepségnek. Az önkormányzat részéről Csányi László Alpolgármester úr köszöntette a jelenlévőket. Utolsó programelemként - az aktuális év lezárásaként és az új évre való felkészülésként – egy szabad programot tettünk lehetővé. A programon felelevenítettük az év fontosabb eseményeit, igyekeztünk mentálisan az új évre készülni, pezsgőt bontottunk, melyet együtt elfogyasztottunk. A bátrabbak új évi fogadalmakat tettek, s egy hosszú, közös beszélgetéssel elbúcsúztattuk az Óévet.