Rózsa rétes – Mórahalom
A Homokhátságon úgy tartják: a rétes a sütemények királya. Igaz ez abból a szempontból is, hogy csak nagyobb ünnepek alkalmával került az asztalra.
Az egyik ilyen ünnep a karácsony volt, amikor a család közösen készítette el az ünnepi asztalra került finomságot. Ilyenkor a nagymama előkészítette az anyagokat és elkezdte dagasztani a tésztát. Az anyuka a túró, meggy és alma tölteléket készítette el. Az apuka feladata a kemence felfűtése volt, és míg a gyerekek melegedtek a kemence mellett, addig megtörték a diót és a mogyorót. Amikor megpihent a tészta, akkor előkerült az egyik szekrény polcáról a féltve őrzött tiszta, fehér lepedő. Ezután az asztalra kiterített lepedőn a nagymama és az anyuka kinyújtották a tésztát, amihez nagy kézügyességre és gyakorlatra volt szükség. Majd betöltötték a tésztát a különböző finom töltelékekkel, felcsavarták, tepsibe rakták és a kemencébe téve, megsütötték.
Ehhez a hagyományosan készített réteshez egy családi házban minden adott volt és a rétes készítése a családokban generációról generációra öröklődött.
Ezt a hagyományosan készített rétes receptjét őrzi a mai napig Mórahalmon a Rózsa Rétes néven ismert Rózsa család. A rétes készítése itt is egészen régi időkig nyúlik vissza, és ma már nem csak ünnepek alkalmával kóstolhatják e finomságot. A család az idők elteltével igyekezett minél jobb és finomabb rétest előállítani, ragaszkodva a hagyományokhoz, így mára már a hagyományos rétesek mellett különleges töltelékkel töltött réteseket is készítenek. A Rózsa Rétes számos elismerésben részesült már, ami nagyrészt annak is köszönhető, hogy mind a mai napig tartósítószer-mentes alapanyagokból, hagyományosan készítik el a rétest.
Mórahalmon a rétes a Homokhátságon egyedülálló módon az ünnepi asztal, valamint a lakodalmak elmaradhatatlan étele volt. A rétes készítésének titka generációról generációra öröklődött a Rózsa-rétes esetében is, ez a család készíti a mai napig a mórahalmi lakodalmak és egyéb családi ünnepek rétesét.
A rétes neve a "réteges" melléknévből képzett főnévi forma, ami a készítésére utal. Eredetileg töltelék nélküli, sok tésztarétegből álló készítmény volt. Kisbán Eszter professzor asszony kutatásai szerint a kora újkori formája a legújabb koritól jelentősen különbözött. A gyengébb minőségű lisztet tojással javították fel, ami a tészta húzhatóságát biztosította. Így volt lehetséges a több rétegű, elnyújtott, vajjal megkent réteges tészta készítése pl. a XVI. században, amikor 10-12 réteget is egymásra raktak. Ennek leírását a Zrínyi-szakácskönyv is megőrizte az utókornak. Ez a fajta rétes kisebb darabokra vágva kemencében sült meg, és cukorral megszórva tálalták.
A XVIII. századtól változás következett be a rétes készítésében, sütésében. A változatlan összetételű rétestésztát ekkortól az asztalon kézzel húzták ki hártyavékonyra, tölteléket tettek rá, és az abrosz felemelgetésével, ügyesen irányítva göngyölték fel a rétest a tölteléke körül. Kerek tepsibe téve vagy csigavonalban sütötték ki.
A mórahalmi Rózsa család által készített, hagyományosan anyáról lányára szálló recept a rétesnek azt az eredeti készítési formáját őrzi és viszi tovább, mely a rétes nevének eredetét adja. Eszerint a tészta készítésekor első lépésként több tésztarétegt helyeznek egymásra, majd az így készült réteges tésztát kinyújtják. Csak ezt követően húzzák kézzel hártyavékonyra, így egyedülállóan könnyed levelességet adnak a tésztának. Töltelékként különböző hagyományos és újszerű sós és édes tölteléket használnak, melyek minden esetben tartósítószer-mentes alapanyagokból készülnek.
A mórahalmi Rózsa-rétest megkóstolva érzékelhető igazán az a könnyű, hajszálvékony rétegekből álló tészta, mely harapáskor szinte szétomlik az ember szájában, harmonikus egységbe olvadva a finom töltelékkel.
2014.07.08. óta a Csongrád Megyei Értéktárnak is eleme
Ehhez a hagyományosan készített réteshez egy családi házban minden adott volt és a rétes készítése a családokban generációról generációra öröklődött.
Ezt a hagyományosan készített rétes receptjét őrzi a mai napig Mórahalmon a Rózsa Rétes néven ismert Rózsa család. A rétes készítése itt is egészen régi időkig nyúlik vissza, és ma már nem csak ünnepek alkalmával kóstolhatják e finomságot. A család az idők elteltével igyekezett minél jobb és finomabb rétest előállítani, ragaszkodva a hagyományokhoz, így mára már a hagyományos rétesek mellett különleges töltelékkel töltött réteseket is készítenek. A Rózsa Rétes számos elismerésben részesült már, ami nagyrészt annak is köszönhető, hogy mind a mai napig tartósítószer-mentes alapanyagokból, hagyományosan készítik el a rétest.
Mórahalmon a rétes a Homokhátságon egyedülálló módon az ünnepi asztal, valamint a lakodalmak elmaradhatatlan étele volt. A rétes készítésének titka generációról generációra öröklődött a Rózsa-rétes esetében is, ez a család készíti a mai napig a mórahalmi lakodalmak és egyéb családi ünnepek rétesét.
A rétes neve a "réteges" melléknévből képzett főnévi forma, ami a készítésére utal. Eredetileg töltelék nélküli, sok tésztarétegből álló készítmény volt. Kisbán Eszter professzor asszony kutatásai szerint a kora újkori formája a legújabb koritól jelentősen különbözött. A gyengébb minőségű lisztet tojással javították fel, ami a tészta húzhatóságát biztosította. Így volt lehetséges a több rétegű, elnyújtott, vajjal megkent réteges tészta készítése pl. a XVI. században, amikor 10-12 réteget is egymásra raktak. Ennek leírását a Zrínyi-szakácskönyv is megőrizte az utókornak. Ez a fajta rétes kisebb darabokra vágva kemencében sült meg, és cukorral megszórva tálalták.
A XVIII. századtól változás következett be a rétes készítésében, sütésében. A változatlan összetételű rétestésztát ekkortól az asztalon kézzel húzták ki hártyavékonyra, tölteléket tettek rá, és az abrosz felemelgetésével, ügyesen irányítva göngyölték fel a rétest a tölteléke körül. Kerek tepsibe téve vagy csigavonalban sütötték ki.
A mórahalmi Rózsa család által készített, hagyományosan anyáról lányára szálló recept a rétesnek azt az eredeti készítési formáját őrzi és viszi tovább, mely a rétes nevének eredetét adja. Eszerint a tészta készítésekor első lépésként több tésztarétegt helyeznek egymásra, majd az így készült réteges tésztát kinyújtják. Csak ezt követően húzzák kézzel hártyavékonyra, így egyedülállóan könnyed levelességet adnak a tésztának. Töltelékként különböző hagyományos és újszerű sós és édes tölteléket használnak, melyek minden esetben tartósítószer-mentes alapanyagokból készülnek.
A mórahalmi Rózsa-rétest megkóstolva érzékelhető igazán az a könnyű, hajszálvékony rétegekből álló tészta, mely harapáskor szinte szétomlik az ember szájában, harmonikus egységbe olvadva a finom töltelékkel.
2014.07.08. óta a Csongrád Megyei Értéktárnak is eleme