Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő országos jelentőségű, 5 csillagos minősítésű, egész évben üzemelő gyógyfürdő, 21 medencével, 11 szaunával és teljes körű gyógyászati-, és wellness szolgáltatásokkal.


Mórahalmon 1960-ban fúrták az első termálkutat, mely jelenleg is üzemel. Beszédes Kornél építészmérnök tervei alapján 1964-ben kezdték építeni a parkban az állandó (téli-nyári) üzemű fürdőt. Az 1970-es évek elején egy kültéri, 25 méteres gyógymedence és egy kültéri gyermekpancsoló épült meg. A szabványos méretű versenysport-medence 1986-ban készült el. A tervszerű, ütemezett felújítások 1999-ben kezdődtek meg. Ennek egyik nagyon fontos lépése volt a 39,5°C-os termálvíz gyógyvízzé minősítése. A rekonstrukció keretében felújították a fürdő előtti Szent László parkot, és egy új sétány épült a városközpontban. A régi gyógyfürdő épületéhez egy fedett fürdőszárnyat építettek, amelyben egy tanmedence és egy gyógymedence került kialakításra, valamint elkészült a kültéri úszómedence új csempeburkolata és a szűrőberendezések. A létesítmény 2002-ben megkapta a gyógyfürdő minősítést, 2003-ban kültéri gyógy- és élménymedencével bővült a fürdő.2003 őszén kezdetét vette a fürdő történetének legjelentősebb átépítése, melynek következtében új létesítményekkel, szolgáltatásokkal egészült ki a kínálat. A régi épületet lebontották, helyén pedig egy háromszintes épülettömb jött létre. A fürdőnek nem csak az infrastruktúrája, hanem az arculata is megújult. Ekkor vette fel a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő nevet. 2004-ben átadtak egy családi csúszdás élménymedencét, a csúszdás gyermek- és bébipancsolót, valamint a gyógyvizes élmény- és tanmedencét. Újabb medencével 2005 augusztusában bővült a fürdő. Az új nyári beléptető épületet öltözőblokkokkal, vendéglátó egységekkel 2006 júliusában adták át. A Fürdőhöz kapcsolt korábbi egészségházban 2007 júliusában adták át az új gyógyászati szárnyat, melyet a Móra-Vitál Kft. üzemeltet.

Újabb jelentős lépés volt a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő életében a 2010 októberében átadott fedett gyermekfürdő és szaunavilág. Ezzel a fürdő egy igazi családi komplexum lett, mely egész évben alkalmas a különböző generációk eltérő igényeinek kiszolgálására. A megnövekedett kereslet kielégítésére 2007-ben egy új, 2013-ban két új termálkutat fúrtak. Mindhárom új kút vize minősített gyógyvíz. Így mára négy minősített gyógyvizet biztosító kút üzemel. A mórahalmi termálvizek négy kúton keresztül törnek a felszínre, amelyek mindegyike gyógyvíz-minősítéssel rendelkezik. A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő kútja a Pannon-őstenger üledékrétegeiből, 660 m mélyről nyeri 39,5°C-os alkáli-hidrogénkarbonátos vizét, mely jódos jellegű. A mórahalmi gyógyvíz fürdőkúrában kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgál.
A város turizmusa szempontjából kiemelkedő fontosságú, hogy 2002-ben a Thermál Panzió, 2011-ben a Hotel Colosseum és 2015-ben pedig az Elixír Medical Wellness Hotel nyílt meg. Mindhárom szálláshely közvetlen összeköttetéssel bír a fürdővel.

Nyáron ma már 21 medence áll a vendégek rendelkezésére, a téli hónapokban pedig 16 medencét (14 fedett és 2 szabadtéri medence) használhatnak. Az országosan is egyedülálló szaunapark - összesen 11 szaunával és a hozzá relax medencetérrel - tökéletes kikapcsolódást nyújt a vendégek számára.

Az elmúlt másfél évtized folyamatos és tervszerű fejlesztéseinek eredménye egyértelműen tükröződik a fürdő látogatói statisztikájában, hiszen majdnem tizenötszörösére nőtt a fürdőlátogatók száma.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett
Mórahalom városa évek óta tudatosan fejleszti a turizmust. A város adottságai kedvezőek az egészségturizmus kialakulásához, amit a sorozatos fejlesztésekkel a város igyekszik is jól kihasználni. A település központi helyén fekszik a fürdő, amely a helyi turizmus alapja. Mórahalom legfőbb vonzereje, meghatározó turisztikai terméke tehát a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő. A fürdő komplex egészségturisztikai szolgáltatást kínál, lehetővé téve ezzel a prevenció mindhárom fokozatát. A mórahalmi gyógyvíz kifejezett gyógyhatását térd- és vállízületi megbetegedések esetében klinikai vizsgálatok bizonyítják. A fürdő ezért pozícionálja magát „térd- és vállcentrumként”. Az egészségük megőrzésére vagy az egészségi állapotuk javítására törekvő vendégek mellett sikeresen szólítja meg az élményeket kereső gyerekes családokat is. 1999-ben a mórahalmi fürdő vize megkapta a gyógyvíz minősítést, 2004-ben az intézményt regionális jelentőségű, 2013-ban országos jelentőségű gyógyfürdővé nyilvánították, majd köszönhetően a végrehajtott számos fejlesztésnek, 2016. márciusában a gyógyfürdő és környéke kiérdemelte az elismerést, mely alapján az ország 22. minősített gyógyhelyévé vált. A fejlesztéseknek köszönhetően mind a fürdő forgalma, mind pedig a városban eltöltött vendégéjszakák száma dinamikusan növekedett, így 2014-re a fürdő látogatók száma elérte a 446.000 főt. A város vendégforgalmának alakulása tehát szoros összefüggésben van a fürdő forgalmával.