Új turisztikai célpontok létrehozása rehabilitáción és kultúrán keresztül

A pályázat keretében megindult Mórahalmon a Barmos és Klebelsberg épületek rehabilitációja.

Megújul a Barmos és a Klebelsberg iskola épülete Mórahalmon

A Magyarország-Románia Határmenti Együttműködési Program 2007-2013 keretében elindult, CTORC rövidítésű, „Új turisztikai célpont létrehozása rehabilitáción és kultúrán keresztül” című, megvalósuló projekt keretében Mórahalom városi Önkormányzat a romániai Nagyszentmiklós partnere.

A pályázat keretében megindult Mórahalmon a Barmos és Klebelsberg épületek rehabilitációja. Az épületek állapotát tekintve szükségessé vált azok felújítása, mely munkálatokat követően, tematikus útvonalak létrehozása által a felújított épületek, mint turisztikai célpontok látogathatóvá válnak.

A Barmos iskolát az állam építette a 20-as évek második felében, Klebelsberg Kunó kultuszminisztersége (1922-31) ideje alatt. Az akkor épült elemi iskola és gazdasági iskolák jellegzetes homlokzata, stílusa máig is felismerhető. Az iskola ma is használatos nevét Barmos György plébánosról kapta. Az épületben jelenleg a Móra Ferenc Általános és Szakiskola alsó tagozatos diákjai tanulnak.

Nagy hiányt pótolt a mórahalmi iskolák történetében az 1928 októberében megnyíló mezőgazdasági szakiskola, közismertebb nevén Klebelsberg iskola, Benke Ferenc igazgatósága alatt. Bár igen rövid ideig működött, jelentősége igen nagy volt, mert a szakoktatás a lakosságnak sokat segített. Az iskolát kijárt fiatalok, gazdálkodni tudó nevelők vezetésével ismerhették meg a mezőgazdasági termelés és állattartás tudományát. Az iskolának évenként 250-260 tanulója volt, székhelye a ma gazdasági iskolaként ismert épületegyüttes volt.

A romániai Nagyszentmiklóson a Nako Kastély felújítása valósul meg a pályázat keretében. A kastélyt Nákó Kálmán építtette 1864-ben. A kastély a műkincseknek valóságos múzeuma volt: a híres nagyszentmiklósi aranylelet másolatain kívül volt itt Velencéből származó Carducci-szobor, Nákó Kálmán gróf első afrikai útjáról hozott trófeák. 1688-ból két Mária Terézia korabeli és egy 15. századi sekrestyés szekrény, gazdag porcelángyűjtemény, több régi értékes berakott szekrény, valamint ékszerkazetta, benne Richard Wagner, Liszt Ferenc, Széchenyi István, Deák Ferenc, Jókai Mór és más nevezetes férfiak levelei.

A Mórahalmon 2013 júliusában megrendezett néptáncfesztiválon két nagyszentmiklósi, fiatalokból álló tánccsoport is fellépett, akik – szintén a pályázat keretén belül – több alkalommal részt vehetnek magyar néptáncoktatásban, mely a romániai magyarság kulturális nevelése szempontjából nagy jelentőséggel bír.

A pályázatot megvalósító két partnert összeköti a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője, zongoraművésze és népzenekutatója, Bartók Béla személye, aki Nagyszentmiklóson született 1881-ben. A projekt keretében Bartók életművének megismertetése is célja volt a partnereknek, mely nyomán egy emlékkoncertet rendeztek 2013. júliusában Mórahalmon. Bartók Béla zeneműveit Vizsolyi Lívia zongoraművész, Varga Laura fuvolaművész előadásában, valamint Dobiné Farkas Jácinta zongorán történő kíséretében Vastag István klarinét előadásában hallgathatták meg az érdeklődők, melyet Bartók Béla életéről szóló rövid történetek színesítettek.

A projekt - Mórahalomra eső - teljes költségvetése bruttó 216.691 EUR, melyből a 95 %-os támogatási intenzitást figyelembe véve az elnyert támogatási összeg bruttó 205.857 EUR.

A projekt megvalósításának időszaka: 2013. január 01. – 2014. október 31.

www.hungary-romania-cbc.eu


www.huro-cbc.eu