Széchenyi 2020

Madarak és fák napja

2024. május 10. 9:00 - 2024. május 10. 14:00

Ünnepeljük együtt a Madarak és fák napját!

Holnap, azaz május 10-én, pénteken óvodás és iskolás csoportokat várunk 9-14 óráig, majd vasárnap mindenki számára nyitottak programjaink.

Fedezd fel a természet szépségeit, figyeld meg a madarakat, és oldd meg a játékos feladatokat! Gyere el, és tegyük együtt szebbé és zöldebbé a világot!

A napi pontos programról a pénztárnál kaptok felvilágosítást.

Az első madarak és fák napját a neves ornitológus, Chernel István szervezte meg 1902-ben. Az ünnepet eredetileg gróf Teleki Pál javaslatára vezették be Magyarországon 1906-ban. Célja a természetvédelem népszerűsítése, valamint a madarak és a fák védelmének fontosságának tudatosítása az emberek körében.

2024-ben az év madarának a kerecsensólymot (Falco cherrug) választották. Ez a madár látható az 50 Ft-os érménken. Néprajzi kutatások szerint ő a híres turulmadár. Ebben az évben az év fája a közönséges bükk (Fagus sylvatica). Jó egy évszázada csak hamuzsír készítésére illetve makkoltatásra használták, azóta a faipar egyik legfontosabb alapanyaga: bútor, talpfa, hordó, parketta, furnér készülhet belőle. A klímaváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb állományalkotó fafajunk.