Csillag Táltos – Egyedülálló komplex fejlesztő központ kialakításán dolgozik Mórahalom

2021.03.05.

Mórahalom önkormányzata 2017. óta elhivatottan dolgozik egy komplex fejlesztő központ létrehozásán, amely Vizes, illetve Lovas Terápiás Intézettel és egy Családi Központtal egészítené ki a Mórahalmon már jól bejáródott „vizes és lovas lehetőségeket”.

A Vizes Terápiás központ az új uszoda és sportcsarnok mögött fog helyet kapni, a Családi Központ és a Lovas Terápiás Központ a lovardai komplexumban épül majd. 2020-ban nagy előrelépés történt, hiszen véglegesítették a kivitelezési terveket, jelenleg a közbeszerzési kiírások előkészítése zajlik. Tehát az már biztos, hogy az országosan egyedülálló és hiánypótló fejlesztőközpont hamarosan meg fog épülni Mórahalmon. Az épületegyüttes a Csillag Táltos nevet fogja viselni.


A Vizes Terápiás központ az új uszoda és sportcsarnok mögött fog helyet kapni.Az épülő korai fejlesztőközpontba felkészült szakemberekre van szükség, ezért indították el a képességfejlesztő lovasterapeuta asszisztensképzést és a rehabilitációs víziterápiát segítő asszisztensek képzését a Tóth János szakképzőben. Ide olyan sportedzői képzéssel rendelkezőket, gyógypedagógusokat, gyógytornászokat várnak, akik lovakkal is tudnak bánni. A képzés elméleti részét a Tóth János tanárai oktatják, a gyakorlatot külső helyszíneken végzik. A lovasok a Futó-Dobó Lovasközpontban tanulnak, a víziterápiát pedig a Móra-Vitál térségi egészségügyi központban oktatják. A cél, hogy a korai fejlesztésben résztvevő gyerekek életminőségét javítsák és az ország bármely pontjáról érkező családoknak segíteni tudjanak. A fentiekben említett képzések már megvalósultak és a résztvevő hallgatók a vizsga előtt állnak.

Az infrastrukturális fejlesztés megítélt támogatási összege 2019-ben közel 44 millió forint volt, 2020-ban viszont már több mint 1,387 milliárd forintot tesz ki.

Ehhez kapcsolódva egy Csillag Táltos szoborcsoportot is készíttet a város. A mű megalkotására Kligl Sándort, Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrászművészt, érdemes művészt kérték fel. Az életnagyságú szoboregyüttes egy szárnyas lovat és egy kutyát fog ábrázolni. Szimbolikájával reményt és szárnyakat kíván támaszul nyújtani a majdan idelátogató, fejlesztésre szoruló gyermekek és családjaik számára. A szobor a lovarda főbejárata előtt kap majd helyet.