Határon innen és túl – lételemük az alkotás

2022.09.20.

A Határon innen és túl – lételemük az alkotás című kiállítás izgalmas fúziója képzőművészetnek és irodalomnak. A tárlat tegnap nyílt meg a mórahalmi Kolo Kulturális Központban, nem hagyományos keretek között.

Pap Éva szegedi születésű, szabadkai kötődésű írót és Kerekes Sándor KeS vajdasági alkotóművészt ültették egy asztalhoz a szervezők, hogy azonosságokat és különbözőségeket keressenek munkásságuk között.

Pap Éva: " Negyed évszázad van mögöttem Szerbiában, férjem szabadkai születésű, amikor megismerkedtünk, belecsöppentem egy nem szokványos magyar bunyevác családba. Onnan rengeteg ötletet merítettem a könyveimhez. " ( És újra felkel a nap, Mielőtt lemegy a nap, Megbocsátás)

Kerekes Sándor KeS: "A határon innen és túl azt is jelenti, hogy alkotók és az alkotó folyamatok között nincsenek határok. Odaállok a vászon elé, az visszaszól, és én festeni, rajzolni kezdek. Az író ugyanígy tesz a saját eszközeivel."

Mindkét alkotó úgy véli, a legfontosabb közös pont köztük az akarat, a kíváncsiság a múlt értékeinek kiemelésére és továbbfűzésére. Határon innen és túl, hiszen lételemük az alkotás.

A Pap Évával és Kerekes Sándor KeS-sel készült hosszabb beszélgetést elolvashatják itt: https://moranettv.hu/irodalom-es-kepzomuveszet-kulonos.../