Széchenyi 2020

Innovációs Központot hozna létre Mórahalom

2022.11.02.

Délvidéki Innovációs Központ létrehozását tervezi az önkormányzat Mórahalmon. A nonprofit intézmény a határ magyar és vajdasági oldalán működő kisvállalkozások digitalizációját és innovációját segítené a jövőben.

– A Csongrád-Csanád megyei kisváros és környéke harminc éve még a halmozottan hátrányos helyzetű kistérségek közé tartozott. Az elmúlt évtizedek kitartó munkájának, a többi közt a turisztikai fejlesztéseknek, az ipari park kialakításának köszönhetően ma már a tíz legélhetőbb járás közé sorolják az országban – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Mórahalmon ma már a gazdaság-, a térség- és településfejlesztés egyik alapja a határon átnyúló kapcsolatok erősítése. Ennek támogatása érdekében olyan intézményeket alakítanak ki a Homokhátságon és Vajdaságban, amelyek képesek erősíteni a gazdaságfejlesztési folyamatokat. A polgármester hangsúlyozta, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Mórahalomtól 6 kilométerre az Európai Unió külső határa húzódik. A Homokhátságon és a Vajdaságban azonos ágazatban vagy beszállítói kapcsolatrendszerben együttműködő vállalkozások számára a határ átjárhatóságát a digitalizáció eszközével lehet javítani.

– A cégek egy részénél a digitális írástudás még nem a legmagasabb szintű. Ezeknél a vállalkozásoknál a készségek fejlesztése a fontos. A második csoportba azok a vállalkozások tartoznak, amelyek mindennapi tevékenységeik során élnek a digitalizáció adta lehetőségek egy részével, további fejlődésükhöz azonban az adott ágazatra, cégre szabott támogatásra van szükségük. Végül a kisvállalkozások egy részénél aktív piacélénkítő módszerek alkalmazására is lehetőség nyílna az új központ révén – közölte a városvezető.

Nógrádi Zoltán komoly lehetőségeket lát a határ menti együttműködésben a turizmusfejlesztés területén is. Ahhoz, hogy a térség távolabbról is láthatóvá váljon, egységes turisztikai régió kialakítására van szükség Szeged, Szabadka, Makó és Mórahalom együttműködésével. Az egységes turisztikai desztinációfejlesztés elkerülhetetlen – mondta a polgármester.