Ugrás a fő tartalomra
Széchenyi Terv Plusz, Építsük együt Magyarországot! Magyarország Kormánya, Az Európai Unió társfinanszírozásával
Széchenyi 2020

Káposztacunami söpört végig Mórahalmon, ahol hét tájegység ízei csaptak össze egyetlen sátor alatt

2025.11.25.

Mórahalom rendezvénysátra igazi gasztronómiai kavalkáddá változott a hétvégén. A középpontban a töltött káposzta állt, amelyet anyaországi és határon túli csapatok saját hagyományaik alapján készítettek el. A látványkonyha megmutatta, milyen színes és változatos a Kárpát-medence ízvilága.

Igazi gasztronómiai eseménycunami helyszínévé vált Mórahalom nagy rendezvénysátra, ahol a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Technikum, Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium ismét megrendezte a Kárpát-medencei töltött káposzta látványkonyhát. Illetve ezzel egy időben rendezték meg a Pálinka- és Tepertőfesztivált is.

A Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Technikum, Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium ismét megrendezte a Kárpát-medencei töltött káposzta látványkonyhát. Fotó: Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Technikum, Szakképző Iskola Facebook-oldalaTöltött káposzta határon túlról

A rendezvény különlegessége az volt, hogy hét anyaországi és határon túli középiskolai csapat mutatta be saját vidékének töltött káposztáját. Jól látszott, mennyire sokszínű a Kárpát-medence konyhája: minden csapat saját recepttel készült, saját alapanyagokkal és saját történettel. A résztvevő városok és csapatok: Nagymegyer, Törökkanizsa, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyóditró és Mórahalom mint a házigazda.

Erdélyi, felvidéki és délvidéki módon

A szervezők az előzetes felhívásban így fogalmaztak, és ez a helyszínen be is bizonyosodott: „Teljesen autentikus módon készül erdélyi, felvidéki és délvidéki módon, hiszen a csapatok is onnan érkeztek.” Az érdeklődők kíváncsiak járták körbe a csapatokat, ahol a fiatal szakácsok lelkesen beszéltek főztjükről.

Hétféle káposzta, hétféle hagyomány

A bográcsok fölé hajolva hamar kiderült, hogy nincs két egyforma töltött káposzta a Kárpát-medencében. Volt recept, amely 2 kiló savanyú káposztával és 1 kiló darált sertéssel indult, máshol füstölt szalonnával gazdagították, felvidéken majorannával ízesítették, a székelyek pedig saját titkos fűszereikkel tették karakteressé az ételt. A csíkszeredai csapat 30 deka marhahússal dolgozott, máshol mustármag került a kondérba, megint máshol tejföllel sűrítették. Minden csapat másban volt erős, de egy dolog közös maradt: a hagyomány.

Forrás: delmagyar.hu