A klímastratégiáról egyeztettek Mórahalmon

A „Kibocsátás és Greenfo szükségletek – Klímastratégia kialakítása Mórahalmon” című projekt keretében 2021.02.24-én workshop került megrendezésre, amelyet a Mórahalom Városi Önkormányzat Szentháromság téri épületében tartottak.

A workshopon Nógrádi Zoltán polgármester, Csányi László alpolgármester, Oltványi Gyula önkormányzati képviselő, Dr. Kozák Péter ATIVIZIG igazgatója, Nagy Imre vízügyi mérnök illetve Ladányi Dániel projekt menedzser vett részt, ahol Szűcs Anikó vezető projekt menedzser előadásában a klímaváltozás, mint globális környezeti probléma kulcskérdéseire hívta fel a figyelmet.

Az előadásban a következő kérdésekre keresték a választ:

  • Mi is az a klímaváltozás, miért érdekes ez?
  • Mit tehetünk, azon kívül, hogy ölbe tett kézzel várunk?
  • Ha úgyis változik a klíma, akkor ebből jól nem jöhetünk ki?

Szűcs Anikó a workshopon felhívta a figyelmet a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre, az éghajlat változásra és ennek fontosságára, valamint részletezte ezeknek a változásoknak a 2050 utáni időszakra vonatkozó következményeit.

A vezető projektmenedzser beszámolt még a Magyarország régióiban várható hatásokról, a fő hatásviselő ágazatokról, amelyek: humán egészségügy, mezőgazdaság, épített környezet, közlekedés, hulladékgazdálkodás, energetikai infrastruktúra.


Szűcs Anikó megoldásokat javasolt és vitatott meg a jelenlevőkkel a jövő mórahalmi klímastratégiája vonatkozásában, felvázolta a településre vonatkozó veszélyek tekintetében az alkalmazkodás gyakorlati megoldásait, mint például az épületek megóvása, a közlekedési infrastruktúra, az aszály, az erdőtűzveszély, árvíz, belvíz, illetve a villámárvíz.

Prezentációja további részében Szűcs Anikó útmutatást adott a klímabarát városszerkezetről és Mórahalom város klímastratégiáját is felvázolta a jelenlévők számára.

A workshop zárásaként a projektmenedzser röviden összegezte mondandóját a résztvevők számára és megköszönte a téma iránt tanúsított kiemelt figyelmet.

2021. február 25.