Mit jelent a települési értéktár?

A Települési Értéktárak létrehozását és működtetését a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet „a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról” szóló jogszabály szabályozza

A különböző értéktárakban azokat az elemeket gyűjtik, melyek a magyarságra jellemző szellemi, anyagi, természeti vagy közösségi értékkel rendelkeznek. Innen lépcsőzetesen kerülhetnek egyre feljebb a kiválasztott elemek. A Települési értéktárból a megyei értéktárba, onnan a nemzeti értéktárba. Az értéktárak csúcsán a Hungarikumok listája szerepel, amelybe olyan elemek kerülhetnek be, amik ránk, magyarokra jellemzőek, külföldieknek a magyarokat juttatják eszébe. Ilyenek például Puskás Ferenc életműve, a pálinka, a szikvíz.

Annak eldöntése, hogy mi kerülhet bele az egyes értéktárakba, az adott értéktár bizottságának feladata.

Mórahalmon is működik Települési Értéktár Bizottság, mely folyamatosan dolgozik azon, hogy helyi értékeinket elsősorban itt helyben elismerjük és megismerjük, majd az arra érdemeseket magasabb szintre is eljuttassuk.

A Mórahalmi Települési Értéktár Bizottság tagjai:
Mucsi György, elnök alpolgármester
Dr. Tóth Krisztián, titkár Polgármesteri Hivatal osztályvezetője
Berta Gyuláné Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatója
Bóka Zita Homokháti Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetője
Dr. Tóth István Muzeológus
Duka Félix Móranet Kft. ügyvezetője
Talmácsi István Főépítész
Magyar Istvánné volt Közösségi Ház igazgató
Berta Zsolt Móra-Art Kulturális Kft. ügyvezetője
Stampf Mariann Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője
Kovács-Tanács Istvánné Közművelődési szakember


Az értéktárakban szereplő elemekre semmilyen törvény által előírt kötelezettség nem hárul, a felvételről, de akár az értéktárból való kivezetésről is az adott szinthez tartozó Értéktár Bizottság dönthet. Ugyanakkor szerepet játszhatnak a település hírnevének terjesztésében, reklámértékük lehet és részt vehetnek meghatározott pályázatokon.
A települési értéktár munkájának az a célja, hogy a helyi lakosokkal együtt összegyűjtse és megőrizze azokat a jellegzetességeket, amire mi mórahalmiak büszkék lehetünk, és ezeket az értékeinket az idelátogatókkal, illetve az ország egyéb tájain élőkkel megismertessünk.

Leöltések