Mórahalmi savanyúság
Homokhátságon termesztett növényekből (káposzta, paprika, paradicsom, dinnye, karfiol) erjesztéssel és hidegen savanyítással állítja elő a termékek.
A település és környezetének mezőgazdasági hagyományai, az itt termesztett zöldségek magas beltartalmi értéke és változatossága magával megkívánja azok tartósításának lehetőségét is. Az alkalmazott tartósítási eljárások a magyar vidéki kultúra hagyományos eljárásai, az erjesztés valamint a hidegen savanyítás.
A magyar gasztronómiában jelentős szerepet elfoglaló savanyúságok egyedülállóak, ízük és elkészítési technológiájuk a magyar konyha jellegzetessége és specialitása, így méltán kívánhatják meg a nemzeti értékek között történő nyilvántartást.
A magyar gasztronómiában jelentős szerepet elfoglaló savanyúságok egyedülállóak, ízük és elkészítési technológiájuk a magyar konyha jellegzetessége és specialitása, így méltán kívánhatják meg a nemzeti értékek között történő nyilvántartást.