Mórahalom közösségi főépületének hasznosítása - 2019. II. félév beszámoló

 

 Mórahalom közösségi főépületének hasznosítása, annak bemutatása programokon keresztül

2019.II.félév
A HU11-0016-A1-2013 azonosítószámú, „Kapacitásfejlesztés az időskori ellátásbiztonság növelése érdekében Mórahalmon” című projekt a Termálfalu Közösségi Épület beruházás megvalósítása mellett a helyi idősellátás fejlesztésére is lehetőséget nyújt, helyi erőforrások és lehetőségek felhasználásával és norvégiai jó gyakorlatok, tapasztalatok átvételével. A kapacitásnövelés az időellátás és a tanyagondnoki szolgálat működésében jelenik meg; a szakmai tevékenységek a helyi idősgondoskodás minőségi javulását célozzák. A projekt célcsoportjai egyrészt a településen élő idősek, másrészt az idősellátásban dolgozó szakemberek.

A településen élő idős célcsoport számára 2017.szeptembertől heti rendszerességgel programokat szerveztünk. Az alkalmakon interaktív előadások és beszélgetések, egyéni tanácsadás mellett szűrővizsgálatokat (vérnyomás, vércukor, vérkoleszterin-szint mérése, gyógytorna) bonyolítottunk le, valamint ételkóstolókat és közösségi rendezvényeket valósítottunk meg. A célcsoporttal havi 4-5 alkalommal találkoztunk, a programokra szakembereket hívtunk meg és a lebonyolításba bevontuk a településen élő fiatalokat is. Az épület 2019. év elejétől már helyet ad az Egészségfejlesztési Iroda (továbbiakban EFI) által szervezett, rendszeres testmozgást ösztönző programjainak.

2019. II. félévben az alábbi programok kerültek megvalósításra:
Július:

Ebben a hónapban 4 alkalommal szerveztünk programot az érdeklődőknek. Első alkalommal a közös békéscsabai kirándulást értékeltük ki. Elmondta mindenki a saját élményét, tapasztalatát. Második alkalommal az egészség-megőrzési programunk keretében, átmozgattuk izmainkat egy közös torna keretében. A következő alkalommal egy felolvasó délelőttöt tartottunk, napi, heti lapok aktuális híreit beszéltük át. A hónap utolsó találkozása alkalmával pedig köszöntöttük születés és névnaposainkat.

Augusztus:
Az augusztust egyből az egészség-megőrző program keretin belül egy közös tornával kezdtük a szabadban a közösségi épület udvarán a friss levegőn. Második találkozásunkkor Egészségnapot tartottunk, a jelenlévők a vérnyomásmérést, testsúlymérést és a magasságmérést is igénybe vehették. Harmadik alkalommal kenyérünnepet tartottunk, és finom ünnepi kenyeret jóízűen elfogyasztottuk és eközben beszélgettünk az ünnep fontosságáról régi szokásokról. Következő alkalommal beszélgettünk az Államalapítás ünnepéről. Ötödik alkalommal kicsit a múltba tekintettünk vissza. A Gondozási központ 30 éves múltja volt a téma, milyen változásokon ment keresztül az intézmény.

Szeptember:
A programok ebben a hónapban 4 alkalommal kerültek megrendezésre. Az első alkalommal a gyümölcsnapot tartottunk. Azt őszt leginkább jellemző gyümölcsöket fogyasztottunk. Következő alkalommal is az egészség került középpontba. Közös tornával mozgattuk át magunkat. Harmadik alkalommal a szüret hagyományairól beszélgettünk, közösen népdalokat énekeltünk. A hónap utolsó programjaként a kevésbé aktív, de mégis a közösségi élményekben részt venni óhajtó tagjaink részére is próbáltunk megfelelő eseményt találni, így egy meseolvasó alkalmat is beterveztünk, ahol válogatott Magyar népmeséket hallgathattak a jelenlévők.

Október:
Ebben a hónapban 5 alkalommal szerveztünk programot az érdeklődőknek. Első alkalommal köszöntöttük a résztvevőket Idősek napja alkalmából. Ez alkalommal Csányi László Alpolgármester úr, köszöntő beszédet mondott. A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola tanulói kis műsorral is készültek ez alkalommal. Második alkalommal zsíros kenyér „partyt” tartottunk. Kötetlen beszélgetés mellett fogyasztottuk el a finom falatokat. A már hagyománnyá vált tökfaragás sem maradt ki a program sorozatból. Kis halowen tököket faragtunk . A hónap utolsó programja az emlékezésről szólt. Halottak napja alkalmából emlékeztünk és gyertyát gyújtottunk azokért a szeretteinkért akik már nem lehetnek közöttünk.

November:
Novemberi hónapot a születésnapi és névnapi köszöntésekkel kezdtük. Kis apróságokkal leptük meg a csapatunk tagjait. Egészségmegőrző program kereteiben, közösen mozogtunk, tornáztunk. Harmadik alkalommal vidám közös játékkal dobtuk fel a találkozót. Negyedik egyben utolsó alkalommal a hónapba beszélgetéssel és múlt idézéssel a közös kirándulások képeinek a nézegetésével telt.

December:
A decemberi hónap az ünnepi hangolódásról, készülődésről szólt. Az adventi időszakhoz hasonlóan mi is így építettük fel programjainkat. Első ilyen időszak a télapó érkezése. A felnőttek is kicsit ilyenkor a gyerekeké vállnak. Minket is meglátogatott és kis csomagokkal lepett meg mindenkit. Második alkalommal így az évben utoljára köszöntöttük névnapos és születésnapos csoporttagjainkat. Kis finomságokkal leptük meg őket. A hónap és egyben az év utolsó alkalmával legszebb ünnepünket a karácsonyt ünnepeltük. Minden kedves meghívottunk részt vett a közös ebéden. Az év végén elmondható volt, hogy ebben az évben is gyümölcsöző volt a programok megszervezése, hiszen több új barátság, ismeretség kötődött a találkozások alkalmával.