Összefüggő hálózati elérést biztosító külterületi kerékpárút építése (Szeged-) Domaszék – Mórahalom – Ásotthalom között

A projekt megvalósulásával a három település között több mint 16 km egybe függő külterületi kerékpárút szakasz jött létre.

A projekt kódja: KÖZOP-3.2.0/b-08-2008-0003

Mórahalom Város Önkormányzata (főkedvezményezett, konzorcium vezetője) és Domaszék, valamint Ásotthalom Községek Önkormányzata a Közlekedés Operatív Program Kerékpárút hálózat fejlesztése című pályázatán 216.458.848 Ft uniós támogatásban részesült, amelynek célja az 55. sz. főút mentén az „Összefüggő hálózati elérést biztosító külterületi kerékpárút építése (Szeged-) Domaszék – Mórahalom – Ásotthalom között” projekt megvalósítása.

A Támogatási Szerződés 2009. szeptember 30 -án került aláírásra.

A projekt megvalósulásával a három település között több mint 16 km egybe függő külterületi kerékpárút szakasz jött létre, amely a települések közt biztonságosabbá teszik a kerékpáros forgalmat, valamint a tanyák közti gyalogos forgalmat.

Projekt költségvetése:

• Összköltsége: 240,5 millió Ft

• A 90%-os támogatás összege: 216,5 millió Ft

• Az 10%-os Önerő összege: 24 millió Ft

A projekt során Domaszék – M5 autópálya és Mórahalom – Ásotthalom között 2,0m széles aszfaltburkolatú külterületi kerékpárút épült a 2009. évben megépült Mórahalom – Domaszék közti kerékpárút folytatásaként, melyet a Közlekedés Koordinációs Központ és a GKM Útpénztári pályázati forrásából valósult meg.

A közbeszerzés nyertes kivitelezője, a Dél-Út Kft. 2010. május 10-én megkezdte a külterületi kerékpárút építésének munkálatait a Domaszéki szakaszon, majd 2010. július 5-én a Domaszéki szakasz után Mórahalom és Ásotthalom közti szakaszon is megkezdte a kivitelezési munkálatokat.

Az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében Közlekedés Operatív Program pályázati kiírásban elnyert támogatásból 2010. évben három település alkotta konzorcium bruttó 240,5 millió Ft-os keretből valósította meg a kerékpárutat, mely 216,5 millió Ft-os támogatással és jelentős önkormányzati forrás mellett épült meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.