Zsombolya város Románia nyugati részén található Temes megyében. Zsombolya a kis városok kategóriájába tartozik a maga 20.000-nél kevesebb lakosával. A város első történelmi említése 1332-re nyúlik vissza.
Az 1766-os betelepítésekig Chumbul, Chombol, Csomboly, Zsomboly néven ismert. A német betelepítésekkel egyidejűleg veszi fel a Hatzfeld, majd 1924-ben a Jimbolia nevet.1857-ben adják át Románia egyik első vasútvonalát, mely Zsombolyát Temesvárral köti össze. Az első ipari egység – a „Bohn & Co” téglagyár 1864-ben létesül (később „Ceramica”). A XVIII.-ik század második felét a lendületes városrendezési és urbanisztikai fejlődés jellemzi. Az utóbbi években, a városban egy valóságos kulturális élet újjászületésének a jelei mutatkoznak, néhány rendkívül aktív művelődési intézmény jóvoltából. Ezek között van elsősorban a Városi Művelődési Otthon, négy múzeum, egy irodalmi kávéház és a Városi könyvtár. Külön említést érdemel a „Petre Stoica” román-német kulturális alapítvány, amelyet a román irodalmi élet egyik legnagyobb kortárs költője, Petre Stoica vezet.
Mórahalom és Zsombolya több mint 10 éves sikeres együttműködés után testvérvárosi egyezményt írt alá Zsombolyán 2016. július 29-én.

http://jimbolia.ro/jimbolia/jimbolia-prezentarea-orasului-hu/